Mama războinică a 5 copii care a murit cu arma în mână în Kiev: „Ne vom răzbuna“

de: Emanuela Pană
01 03. 2022

O mamă războinică din Ucraina a murit cu arma în mână pentru a-și apăra țara. Femeia, mamă a cinci copii, a respins un asalt blindat din partea ruşilor, chiar lângă capitala Kiev. Alături de ea a luptat și a murit soțul ei. „Vom câştiga acest război şi ne vom răzbuna“. Mai multe detalii despre emoționanta poveste a Irinei Tsvila, în rândurile următoare.

Mamă a cinci copii a murit cu arma în mână în Kiev

O mamă a cinci copii și veteran de război din Ucraina și-a pierdut viața chiar în primele zile ale războiului, în lupta pentru apărarea Kievului. Femeia a respins un asalt blindat din partea armatei ruse chiar lângă capitală.

Irina Tsvila a murit pe data de 25 februarie, în a doua zi a atacurilor lansate la ordinul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei. Alături de ea, care făcea parte din Brigada de reacţie rapidă a Gărzii Naţionale Ucraineană, a luptat și a murit partenerul de viață al acesteia.

Femeia în vârstă de 52 de ani era un militar cu experiență, care a a luptat anterior ca voluntar în Donbas. Pe cei doi soți îi așteptau acasă cinci copii. De profesie, Irina a fost pedagog, fiind pasionată și de fotografie.

Colegii săi din cadrul Gărzii Naționale Ucrainene au scris pe rețelele sociale că femeia a fost o luptătoare curajoasă. Conform informațiilor oficiale, 17% din armata Ucrainei este formată din femei.

„Astăzi, sora noastră, activista Irina Tsvila, a murit în luptele pentru Kiev. Erou al războiului Moscova-Ucraina, luptător al Batalionului SICH și al Legiunii Libertății. Veșnică amintire și glorie!

Vom câștiga acest război. Și ne vom răzbuna“, a scris pe Facebook, politicianul Oleg Tyahnibok.

Citește și: Gigi Becali se implică în problema refugiaților din Ucraina. Ce măsuri a luat patronul FCSB

„Vom câştiga acest război şi ne vom răzbuna“

Moartea femeii a fost semnalată de jurnalistul de la The Kyiv Independent, Illia Ponomarenko.

„Iryna Tsvila de la Brigada de Reacție Rapidă a Gărzii Naționale a Ucrainei a murit în luptă, într-un atac blindat rusesc în apropiere de Kiev“, a scris aceasta pe rețelele sociale.

Ulterior, informația a fost confirmată de mai mulți politicieni, printre care și fostul președinte al Dumei, dar și de persoane publice.

Prietenul Irinei, Volodymyr Yermolenko, filosof și jurnalist, a transmis, de asemenea, un mesaj de adio:

„Prietena mea Iryna Tsvila a murit astăzi. Persoană incredibil de curajoasă și bună. A trecut prin războiul din Donbas ca voluntar. S-a alăturat apărării teritoriale. Recent, am publicat cartea «Voci de război. Poveștile Veteranilor», cu ea printre autori. Ea a scris despre grădina ei de trandafiri. Să nu uităm acest zâmbet“, a scris el pe rețelele sociale.