Mama de „împrumut” pentru 21 de suflete. Cine este femeia minune care a redat speranța la viață copiilor lăsaţi în grija statului
Rodica Șalaru are 54 de ani și este din Botoșani. În trecut a lucrat într-o fabrică de textile. De asemenea, a fost și asistentă maternală pentru 21 de copii, după ce au fost lăsați în grija statului. Este mamă de împrumut de 20 de ani, iar toți copiii ce au plecat de la ea sunt oameni respectați ce s-au integrat în societate.
Mamă pentru 21 de copii
Rodica Șalaru lucrează în sistemul de protecție socială de peste 20 de ani. Este considerată una dintre cele mai bune asistente maternale ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani. La începutul acestui luni, femeia a fost premiată de autorități pentru întreaga sa activitate.
Rodica este asistent maternal de 22 de ani. În tot acest timp, a reușit să crească 21 de copii orfani. Pe majoritatea i-a luat chiar din Maternitate. În momentul de față, are grijă de un sugar, dar și de o fetița de doar șase luni. În toți acești ani de activitate, Rodica a fost susținută în totalitate de către soțul ei, Costică.
„Îi luam de micuţi. Pe majoritatea i-am luat fără să-i vedem înainte. Chiar din Maternitate. Numai ne anunţau, avem un copil pe care trebuie să-l dăm în regim de urgenţă. Şi mergeam şi-l luam din Maternitate fără să-l vedem, fără să-i cunoaştem problema. Dacă-l luam cu o problemă de sănătate, noi ne implicam să-l recuperăm, atât cât se putea. Apoi îi educam şi îi creşteam să prindă aripi, aşa, ca într-o familie“, ne spune Rodica.
Povestea femeii ce a dat speranță copiilor
Povestea Rodicăi începe încă din anii ’90. Atunci lucra ca laborantă în Fabrica de Textile Moldova, în municipiul Botoșani. În același loc lucra și soțul femeii, Costică, ca și operator chimist. Din păcate, în anul 1995, fabrica a fost închisă, iar cei doi soți au fost disponibilizați.
„Eu am 36 de ani vechime, în muncă. Când s-a desfinţat Întreprinderea Textilă Moldova, m-am gândit ce fac. Nu aveam loc de muncă. Şi atunci mi-am găsit serviciu la casa de copii. Am lucrat patru ani jumătate. Dar m-am îndreptat către profesia aceasta de asistent maternal. Când am auzit de primii asistenţi maternali, eram foarte interesată”
Scopul educației oferite de familia Șalaru era ca acești copii adoptați să se poată integra în societate cu succes și fără probleme. Pe viitor să-și creeze o familie și un drum frumos în viață. Familia Șalaru le oferea o șansă copiilor, o șansă ce nu au avut-o la naștere. În momentul de față Rodica are grijă de un copil de șase luni și o fetiță de șase ani.