Mai puţini porci de Crăciun în acest an. De unde vor putea cumpăra doritorii: „Dacă mai creşte preţul, nu se mai vinde”
Anul acest vor fi tăiați mai puțin porci de Crăciun, deoarece gospodăriile țărănești au mult mai puține animale față de anii trecuți. Prețul mare la furaje și oferta supermaerketurilor îi descurajează pe crescători. Aceștia se tem că nu vor putea să își recupereze nici măcar cheltuielile.
An greu pentru crescătorii de porci
Anul 2021 a fost printre cei mai grei pentru crescătorii de porci. Majoritatea au renunțat deja să mai crească animale pentru a le vinde în preajma sărbătorilor. Focarele de pestă porcină s-au răspândit mult în ultima vreme, iar prețul la cereale a crescut considerabil.
De asemenea, crescătorii nu reușesc să-și înregistreze exploatațiile la DSVSA conform noilor reguli. Dacă nu au această înregistrate, nu pot crește mai mult de cinci porci. Toate acestea au dus la scăderea numărului de suine crescute în gospodării.
„Anul ăsta porcul îl cumpărăm din supermarket. Vă daţi seama, preţul la porumb a crescut de la 0,85 lei/kg la 1,4 lei, noi cu cât să mai vindem porcul? Şi dacă ceri 15 lei „în viu“, asta înseamnă 21 lei/kg în carcasă. De ce să ia de la noi şi să nu ia cu 15 lei din supermarket?“, spune Traian Gârtan, unul dintre fermierii care anul trecut a vândut porci celor care au vrut să cumpere „de la țărani”, însă anul acesta nu mai are cereri.
De unde vom cumpăra porci anul acesta?
Marian Badea este medic veterinar dar și crescător de animale dintr-o localitate din Olt. Acesta spune că a micșorat mult efectivele și că aceeași tendință se observă și la nivelul localității. În doar doi ani, efectivele de porci din localitate s-au înjumătățit.
În trecut, nu exista o gospodărie care să nu aibă animale, însă acum doar o familie din 10 mai taie de Crăciun porc crescut în curte. Explicația este simplă: consumatorii preferă să cumpere carnea din supermarket, cu toate că nu are aceeași calitate.
„Le-am cam redus, efectivele. Să ştiţi că e cam treabă generală acest interes scăzut, nu se caută nici ăla adult, nici cel mic. Dacă altădată întrebau, acum e mai greu. Supermarket-ul, de acolo vine treaba. Ăi bătrâni, marea majoritate, s-au dus… Ei se ocupau cu de toate, şi cu vacă, şi cu oaie, şi cu capră, şi cu porc, ăi tineri au plecat în afară şi au rămas foarte puţini care se mai ocupă. La porc sunt cu vreo 400 mai puţini ca anul trecut, la nivel de localitate. Undeva pe la 900 de capete mai sunt, crotaliate“, a precizat medicul veterinar.