Mai mulți ucraineni s-au stabilit într-o comună din județul Botoșani. Numărul lor crește de la lună la lună

de: Ionuț Vieru
23 02. 2022

Din ce în ce mai mulți cetățeni ucraineni se stabilesc într-o comună din județul Botoșani, aflată la doar câțiva kilometri de Vama Siret. În mai puțin de o lună, numărul locuitorilor din localitate a crescut cu aproape 300.

Sute de ucraineni s-au stabilit într-o comună din Botoșani

Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, numărul cetățenilor ucraineni care se stabilesc în comuna Vârfu Câmpului, din județul Botoșani, crește considerabil, potrivit primarului Maria Huțu. Numărul locuitorilor crește semnificativ de la o lună la alta, chiar dacă populația reală este constantă. În mai puțin de o lună, numărul acestora a crescut de la 9.136 la 9.412.

Cu toate acestea, creșterea este una artificială, având în vedere că numărul cetățenilor români care locuiesc efectiv pe raza acestei comune este de 3.622. Vârfu Câmpului este o comună din județul Botoșani care se află la circa 30 de kilometri depărtare de Vama Siret, de la frontiera româno – ucraineană.

″Într-o singură zi am avut şapte cetăţeni ucraineni care au solicitat reşedinţă definitivă în Vârfu Câmpului. Sunt mulţi în ultima vreme. Nu ştiu câţi sunt exact, dar oricum sunt cu zecile şi cu sutele într-o săptămână. Vin şi îşi fac documentele şi se mută pe Vârfu Câmpului. Este legat de situaţia conflictuală ruso-ucraineană. Probabil îi sperie şi ei caută să plece cât mai mulţi”, a afirmat primarul comunei.

Județele din nordul țării se pregătesc pentru un eventual val de refugiați

Lucian Bode a declarat că planul de acțiune pentru gestionarea unui flux masiv de refugiați la granița de nord a României a fost finalizat. Ministrul de interne a explicat că aceste tabere ar trebui operaționalizate în timp scurt, în Maramureș, Botoșani, Suceava și Iași. Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, a spus că taberele de refugiați sunt în procedura de identificare.

„În cazul în care va fi nevoie, noi să fim pregătiți. Nu ne pregătim pentru un anumit număr, în momentul de față doar identificăm posibile zone unde ar putea fi amplasate astfel de tabere, respectând condițiile impuse de Inspectoratul General. Așa cum am spus și la început, suntem în analiză și încercăm să identificăm cele mai bune spații, zone pentru astfel de activități. În momentul în care finalizăm analiza și, sper eu, să nu fie nevoie de aceste spații, dar suntem obligați să o ducem la bun sfârșit”, a declarat acesta.

În Iași, tabăra de refugiați ar putea fi montată în câteva ore, iar corturile ar putea adăposti peste 200 de persoane, spune Ionuț Ciprian Grădinaru, inspector șef pentru Situații de Urgență Iași.