Mai mulți bani pentru această categorie de români. Marcel Ciolacu a dat vestea: „Majorăm la 1,4 miliarde lei”

de: Ștefan R. Apostol
21 06. 2024

Astăzi a fost o zi plină la Palatul Victoria, în ședința de guvern condusă de Marcel Ciolacu. La finalul zilei, conform anunțuli făcut de premieri, au fost aprobați mai mulți bani pentru această categorie de români, fiind vorba de cel puțin 1,4 miliarde de lei.

Guvernul a aprobat mai mulți bani pentru această categorie de români

Într-un moment extrem de dificil pentru bugetul de stat, cu o rată a deficitului destul de mare, decizia luată de Marcel Ciolacu am putea- cataloga ca o surpriză, chiar dacă vorbim de agricultură.

În cadrul ședinței de astăzi, și după consultările cu ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, Marcel Ciolacu a dat vestea pentru fermierii români:

„Continuăm să-i sprijinim pe fermierii români şi le asigurăm acces mai uşor la finanţare. Majorăm la 1,4 miliarde lei bugetul schemei de ajutor de stat ‘Creditul Fermierului’, cu aproape 650 de milioane de lei faţă de bugetul iniţial.

Acoperim o mare parte a dobânzii, iar sprijinul pe care un fermier îl primeşte ajunge la 280.000 de euro în cinci ani”, a spus prim-ministrul în şedinţa de Guvern de  astăzi.

Sunt cel puțin 1,4 miliarde de lei pentru întreprinderile mici și mijlocii

Deși fondurile statului s-au subțiat în ultimul an și cele 7 luni din 2024, se pare că s-au găsit, în cele din urmă, sumele necesare pentru a continua proiectul „Creditul Fermierului”, iar banii sunt pentru întreprinderile mici și mijlocii autohtone deținute de fermieri, în vederea accesului la lichidități, conform notei de fundametare a OUG 7 din acest an.

Banii vin și ca urmare a influenței nefaste a războiului din Ucraina și a exportului masiv ucrainean, pentru a-și acoperi cheltuielile de război, exporturi care au afectat major agricultura românească în acești ani, de la declanșarea conflictului.

În baza noii OUG, mai precizează premierul, aceste acorduri de finanțare au valabilitate până la data de 31 decembrie a.c., iar termenul limită de plată a granturilor este de 31 decembrie 2030, deci peste 6 ani.

Marcel Ciolacu spune că soluția nu are impact bugetar suplimentar

Așa cum spuneam, colectarea fondurilor la bugetul de stat a trecut, și trece, prin cea mai grea perioadă, sumele fiind extem de mici și greu de colectat. Din acest motiv și presiunea asupra instituțiilor de colectare este mare, și acesta este motivul pentru care ANAF, spre exemplu, a decis să strângă șurubul în jurul debitorilor rău-platnici.

În aceeași măsură, îndatorarea României a crescut în primele 4 luni din 2024, BNR trăgând un mare semnal de alarmă. Cu toate astea, conform celor declarate de Marce Ciolacu, „Soluţia propusă pentru bugetarea schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 nu generează impact bugetar suplimentar”, asta însemnând că în contul disponibil pentru acest proiect de subvenții acordate fermierilor există sumele pentru acordarea schemelor de ajutor de stat, care la acest moment ar fi de cca 465,88 milioane lei:

„Soluţia propusă pentru bugetarea schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 nu generează impact bugetar suplimentar, având în vedere că suma existentă în soldul Contului de disponibil la 01.01.2024 este de 465,88 milioane lei, sumă care acoperă cheltuielile schemei de ajutor de stat pe anul 2024 (estimate la cca. 253,00 milioane lei), cât şi comisionul de administrare pentru întreaga perioadă de implementare a schemei (estimat în sumă totală la cca. 64,00 milioane lei).

Prin implementarea schemei de ajutor de stat se estimează majorarea numărului de beneficiari ai Schemei de ajutor de stat ‘Creditul fermierului’ cu maximum 2.000 beneficiari (de la 3.500 beneficiari la maximum 5.500 beneficiari)”, se mai precizează.

Rămâne de văzut dacă aceste sume vor putea acoperi în totalitate programul, având în vedere că premierul anunța o majorare de 1,4 miliarde de lei.