Mai multe tipuri de frigidere şi aparatele de aer condiţionat cu freon vor fi interzise. De când ar urma să intre în vigoare legea
Uniunea Europeană a adoptat o hotărâre care interzice utilizarea de agenți frigorifici cu în noile răcitoare centrifugale, fiind vorba de reducea gradului de poluare. Așa se face că, începând din acest an, mai multe tipuri de frigidere şi aparatele de aer condiţionat cu freon vor fi interzise. Află de când ar urma să intre în vigoare legea.
Noua politică alternativă semnificativă pentru poluare a intrat în vigoare
Pe plan european, pe 16 ianuarie 2024, printr-o decizie a Comisiei Europene, a fost adoptată o măsură similară celei din SUA, din 2016, astfel că mai multe tipuri de frigidere şi aparatele de aer condiţionat cu freon vor fi interzise, motivația din spatele acestei decizii fiind protecția climei și diminuarea gradului de poluare cauzate de aceste aparate electrocasnice, având ca punct de plecare un act normativ prin care să se controleze emisiile de gaze fluorurate cu efect de seră, inclusiv hidrofluorocarburile.
Află despre: Lovitură pentru cei care au mașini diesel. Ce măsuri vor lua statele UE pentru a combate poluarea
Vorbim așadar de faptul că Uniunea Europeană a adoptat două acte legislative, și anume Regulamentul privind gazele fluorurate și Directiva MAC. Măsura adoptată în ianuarie are la bază un regulament privind gazele fluorurate, care se aplică în general de la 1 ianuarie 2015, și care înlocuia regulamentul inițial privind gazele fluorurate adoptat în 2006, fiind introduse noi puncte, după cum urmează:
- limitarea cantității totale a celor mai importante gaze fluorurate (HFC) care pot fi vândute în UE începând din 2015 și reducerea treptată a acestora până la o cincime din vânzările din 2014 în 2030.
- interzicerea utilizării gazelor fluorurate în multe tipuri noi de echipamente în cazul în care există alternative mai puțin nocive, cum ar fi frigiderele din locuințe sau supermarketuri, aparatele de aer condiționat, spumele și spray-urile pentru astm.
- prevenirea emisiilor de gaze fluorurate de la echipamentele existente prin impunerea unor controale, a unei întrețineri adecvate și a recuperării gazelor la sfârșitul duratei de viață a echipamentelor.
Din 2050, mai multe tipuri de frigidere şi aparatele de aer condiţionat cu freon vor fi interzise
Deși existau reglementările, votul din 16 ianuarie implementează ca măsură clară interzicerea folosirii acestor tipuri de aparate, iar data limită până la care se va trece la eliminarea lor este 2050. În baza noilor reglementări, până la data speficiată, și după aceasta, producătorii sunt obligați să reducă și să elimine gazele fluorurate cu risc mare de poluare, regăsite în sistemele de răcire ale aparatelor electrocasnice, de tipul frigiderelor, aparatelor de aer condiționat sau la pompele de căldură.
Citește și: Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
În aceeași măsură, specialiștii în domeniu explică și cum afectează utilizatorii Regulamentul revizuit privind gazele fluorurate în următorii ani. Sondaje recente au arătat că multe state UE susțin o reglementare mai strictă, iar măsuriole anti-poluare adoptate ar putea reduce încă o dată gama de soluții potențiale disponibile, deoarece se aplică multor sisteme. Ideea este că aceste substanțe, în special, vor reduce efectul global de seră, explică specialiștii în domeniu.
Uniunea Europeană vrea mai puțină poluare
Conform specialiștilor, ca urmare a acestor noi reglementări, în UE vor fi afectate cel puțin câteva milioane de sisteme de refrigerare și de aer condiționat și pompe de căldură, cu capacități de la kilowați individuali la megawați. „Cele mai multe dintre acestea nu sunt proiectate pentru a se adapta la trecerea la agenții frigorifici care vor fi disponibili pe termen lung”, mai spun specialiștii.
Aceiași specialiști au ajuns la concluzia că schimbările vor afecta multe segmente din piață, iar mulți operatori de sisteme de refrigerare, în special supermarketurile, restaurantele, brutăriile și măcelăriile mai mici, „nu sunt conștienți de rapiditatea și amploarea cu care aceste schimbări îi vor afecta”.
„Aceștia au o expunere limitată la fluxul de informații cu privire la Regulamentul privind gazele fluorurate și la alte reglementări privind agenții frigorifici. Pentru ei, sistemul de refrigerare este un instrument care trebuie să funcționeze cât mai eficient și mai ieftin posibil, ceea ce, în cele din urmă, reduce cererea de soluții pe termen lung pe piață.”
Reglementările privind agenții frigorifici oferă oportunități anti-poluare
Mulți dintre susținătorii acestor noi reglementări vorbesc de posibile oportunități, și, în același timp, că este probabil imposibil să se acopere toate aplicațiile cu un singur agent frigorific, când vine vorba de lupta anti-poluare. Parte din producători mai spun că, cel mai important, este că „sistemul de refrigerare trebuie să fie proiectat special pentru aplicația în cauză și pentru refrigerantul adecvat viitorului, minimizând astfel emisiile la cel mai înalt nivel posibil pe toată durata de viață a sistemului”.
Află despre: Noile clase energetice ale electrocasnicelor. Cum le citești corect ca să afli consumul exact
Cu toate acestea, noile compresoare și componente consturite pe baza acestor noi reglementări, pot oferi pe viitor o eficiență energetică ridicată și, prin urmare, potențialul de a reduce costurile și gradul de poluare. Rămâne de văzut dacă aceste predicții se vor întâmpa și care vor fi costurile și pierderile marilor producători, având în vedere că, în baza reglementărilor adoptate în acest an, mai multe tipuri de frigidere şi aparatele de aer condiţionat cu freon vor fi interzise.