Suntem în anii în care nu existau, cel puțin în România, zeci de posturi TV sau de radio. La începutul anilor ’80 singurul mijloc de a asculta muzică erau magnetofoanele sau pick-upurile. Cei care și-aduc bine aminte de acele vremuri, știu că un magnetofon de exemplu, costa aproape cât o mașină. Cele mai bune astfel de sisteme erau produse de cei de la AKAI, iar printre ele se număra și modelul Akai GX-77 „Dark Shadow”, magnetofonul care se vinde cu o avere pe internet. Un astfel de magnetofon a fost scos recent la vânzare pe internet. Posesorul acestuia cere pe sistem, nici mai mult, nici mai puțin, decât 9.000 de lei.
Akai a produs magentofoane din 1961 până în 1986, care au fost fabricate în Japonia. Aceste magnetofoane se adresau pieței de consum și semi-profesionale. Primele modele de magnetofoane Akai foloseau sisteme electronice cu tuburi.
Mai târziu au trecut la magnetofoane cu semiconductori. Compania a produs atât aparate cu 2 cât și cu 4 piste, disponibile la 110-120v, 100v în Japonia, 220-240v și tensiuni multiple.
În încercarea de a susține vânzările în declin pe piața de până atunci, Akai a venit cu un nou aparat impresionant. Era mic și ușor de utilizat, cu capacitatea sa de șapte inch, se potrivea în aproape orice consolă hi-fi.
Modelul Akai GX-77 „Dark Shadow”. avea trei motoare de curent continuu încorporate. Mesele de bobine erau încă acționate cu curea. Acest aspect a fost probabil cea mai gravă greșeală de proiectare pe care Akai a făcut-o la acest magnetofon.
Au fost folosite două capstane, dar nu într-o capacitate de acționare dublă a capsei. Cabestanele se roteau în direcții opuse una față de cealaltă. Doar una era angajată odată, în funcție de direcția benzii.
Totuși, acest lucru a permis o capacitate de întoarcere foarte rapidă, întoarcerea automată a durat doar 0,4 secunde. GX-77 dispunea de un comutator de semnalizare, un comutator de pornire cu temporizator în trei moduri, un comutator de selectare a inversării, un buton de reglare a polarizării și două viteze: 3¾ și 7½ ips.
Curățarea capetelor era extrem de ușoară, deoarece trebuia doar să se ridice capacul cu balamale pentru a expune capetele. La fel ca GX-747, GX-77 avea un contor digital cu citire până la 99,59 minute.
Prețul când era nou, în 1982, era de 800,00 de dolari, scăzând la 755,00 de dolari până în 1984. Acesta era disponibil și în culoarea neagră, dar și deja clasică culoare argintie. O astfel de bijuterie a fost scoasă recent la vânzare, pe OLX, de un utilizator, aesta cerând pe el nu mai puțin de 9.000 de lei.
„Se oferă spre vânzare magnetofon Akai GX-77 în varianta Dark Shadow şi telecomanda Akai RC-21. Nu se vând separat. Magnetofonul este produs în anii 1980.
Estetic arată bine luând în considerare şi vârsta, prezintă o zgârietură pe butoane căpătată în timpul unor reparaţii.
Această zgârietură nu este vizibilă în condiţii normale. Varianta de culoare este dark shadow, o variantă rară în ziua de astăzi ceea ce îl face o piesă rară de colecţie.”, scrie utilizatorul pe site.
În anii de tristă amintire, genul acesta de bijuterii, deși costau o avere, erau, de fapt, singura modalitate prin care tinerii se puteau distra, ascultând muzică, și aia luată pe sub mână.