Mafia indemnizațiilor de handicap din Bistrița: câți oameni sănătoși s-au pensionat pe caz de boală

de: Puiu Alexandru
04 10. 2019

În România, ai două șanse să ieși la pensie înainte de vreme. Prima implică să lucrezi în ministerul de Interne, iar a doua, de cele mai multe ori, are legătură cu un necaz. Dacă ai o afecțiune cronică sau ai pățit ceva la un moment dat care îți afectează abilitatea de muncă, te poți pensiona pe caz de boală sau cu idemnizație de handicap.

La fel ca în orice țară europeană, există un mecanism destul de bine pus la punct pentru ajutorarea celor care se chinuie cu un handicap. În funcție de gravitatea afecțiunii, s-ar putea să nu lucreze niciodată. În același timp, poate un doctor a stabilit că este apt de efort până la 40 de ani, ca ulterior să iasă din câmpul muncii cu tilul de pensionar pe caz de boală. 

Ca să primești indemnizație de handicap, ar trebui să fii destul de bolnav, să ai un dosar care atestă acest lucru, iar mai mulți medici să confirme afecțiunile documentate. Se pare însă că în România există o mică mafie care facilitează dobândirea certificatelor de handicap și a tuturor avantajelor desprinse din acel document, inclusiv pensionare anticipată.

Până în acest moment, în Bistrița-Năsăud, au fost prinși aproximativ 50 de oameni care sunt sănătoși tun, dar au o grămadă de acte care atestă contrariul. În plus, pe baza acelor documente nefondate au fost recompensați de statul român.

„La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud se află înregistrat un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală față de trei persoane care folosindu-se de influența pe care o aveau asupra unor medici au intermediat, în schimbul unor sume de bani, obținerea pe nedrept a indemnizației pentru handicap sau a pensiei pentru incapacitate de muncă în cazul mai multor persoane. Până în acest moment am reușit să stabilim un număr de peste 50 de persoane care au beneficiat pe nedrept de aceste drepturi, existând indicii că numărul acestora este mult mai mare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pachetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Adrian Briciu.

În cazul detaliat mai sus, au fost efectuate mai multe percheziții la sediile unor instituţii publice, persoane fizice şi juridice dar şi cabinetele unor medici de familie. Conform informațiilor dobândite de Ziarul de Bistrița, cei care au dobândit ilegal certificatul de handicap sunt din zona Năsăudlui și a localităților Telciu, Feldru, Salva, Runcu Salviei, Parva, Rodna.