Cum arată Madagascar, locul în care s-a refugiat Radu Mazăre! Oamenii cred în vrăjitorie și spirite

de: Daniel Ștefan
08 05. 2019

Madagascar este o țară insulară care pentru mulți ar părea o sălbăticie periculoasă. Pentru alții însă, este o oportunitate de îmbogățire, mai ales dacă te duci acolo cu destui bani ca să schimbi fața acelui loc. Cum a făcut Radu Mazăre.

Adevărul este că-ți trebuie multă imaginație și un soi de disperare ca să vezi în această țară, democratică, de altfel, un paradis unde poți să uiți de probleme…mai ales de cele cu legea, dintr-o altă țară.

Sursa: Nicolas C/Flikr

Madagascar, paradisul primitiv de care s-a îndrăgostit Radu Mazăre

Publicația Adevărul are un articol interesant despre cum e Madagascarul acum, când Radu Mazăre ar fi fost prins de autorități. Articolul se bazează pe relatările preotului penticostal român Marcel Șaitiș, care locuiește pe insulă cu familia de mai mulți ani.

Sursa: Iris Claramunt Pascua/Flikr

Aici, preotul are mult de lucru, mai exact, să răspândească religia creștină penticostală în rândul băștinașilor care, în 2019, încă se închină la spirite, la pietre, la ape și aduc jertfe. Este o lume arhaică, destul de primitivă, condusă de vraci și de regi.

Pe această insulă conviețuiesc peste 35.000 de triburi, fiecare condus de câte un rege, cu toate că insula se vrea a fi un stat democratic. Preotul și familia sa locuiesc la 200 de kilometri de capitala țării insulare, Antananarivo.

Sursa: springclo /Flikr

Am încercat să ne acomodăm, deşi copiii săraci ne pândeau pe sub poartă. Pe aceşti copii i-am ajutat cu hrană şi îi susţinem la şcoală. Despre peisajul idilic ce să spun? Vecinii au un palmier în curte, dar pe lângă copac este multă mizerie, povestește preotul Șaitiș.

O țară a diversității în sărăcie

Malgașii, cum sunt numiți în limba română băștinașii din Madagascar, și-au păstrat tradițiile și credințele religioase ancestrale cu toate că aici au început să pătrundă de mult timp occidentali sau diverși oameni bogați din alte colțuri ale lumii. De la sfârșitul lui 2017, Radu Mazăre este unul dintre locuitorii „exotici” și bogați ai insulei și aici e paradisul lui mult visat, din diverse motive.

Sursa: S@veOurSm:)e /Flikr

Dacă fostul primar al Constanței era chiar și aici, în România, o figură ieșită din peisajul autohton obișnuit, imaginează-ți cum este în Madagascar. Aici, populația majoritară este săracă, locuiește în sate mizere, iar speranța de viață este de vreo 40 – 45 de ani din cauza, din nou, a mizeriei, dar și a lipsei medicamentelor, a unui tratament medical corespunzător, dar și a mentalității băștinașilor care nu se pot rupe de trecutul nefast.

Aș zice că Radu Mazăre chiar se simte ca acasă în Madagascar, având în vedere că sunt zone din România care seamănă leit cu țara malgașilor.

Sursa: glowingz/Flikr

Până și școala este contracost pentru toată lumea, iar predarea se face în limba franceză, pentru că Madagascar e fostă colonie franceză. Oricum, cei care au acces la educație sunt mai mult copiii imigranților bogați.

Cea mai mare problemă anuală a locuitorilor săraci este epidemia de ciumă pneumonică, o formă gravă a bolii care se poate lua și pe cale aeriană . Primele cazuri grave, soldate cu deces au apărut chiar în vara lui 2017. Totuși, se pare că Radu Mazăre nu s-a speriat deloc de „tenebrele” din jurul lui. Peisajele sunt prea frumoase!