11 iun. 2020 | 08:12

Ludovic Orban, vestea așteptată de toată lumea. Ce măsuri de relaxare li se pregătesc românilor de la 1 iulie

Sănătate
Ludovic Orban, vestea așteptată de toată lumea. Ce măsuri de relaxare li se pregătesc românilor de la 1 iulie
Ludovic Orban, vestea așteptată de toată lumea. Ce măsuri de relaxare li se pregătesc românilor de la 1 iulie

Ludovic Orban susține că deschiderea restaurantelor în spaţii închise este o măsură prematură și riscantă care ar putea conduce, potrivit evaluării de risc epidemiologic, la o explozie a numărului de infectări cu COVID-19.

Redeschiderea restaurantelor poate crește numărul infectărilor

În cursul zilei de ieri, premierul a oferit câteva explicații clare cu privire la redeschiderea prematură a restaurantelor. Aceste declarații au apărut în urma zvonurilor care anunțau că Guvernul Orban va fi dat în judecată pentru subminarea economiei naționale, atâta timp cât restaurantele hotelurilor nu se vor deschide pe 15 iunie.

Ludovic Orban a venit cu dovezi de natură medicală, dmeonstrând că riscul infectărilor în interiorul restaurantelor este mult mai mare decât cel din spațiile deschise. Potrivit evaluării de risc epidemiologic, aceste restaurante reprezintă un pericol iminent, având în vedere numărul mare de persoane, perioada de timp îndelungată de ședere, cât și a faptului că nu se poartă mască.

Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune… V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major.

Acest fapt este cauzat pe de o parte, din cauza numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri.

Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii„, a declarat Orban.

Măsuri noi de relaxare de la 1 iulie

Ludovic Orban a vorbit despre deschiderea terasele și despre riscul epidemiologic scăzut pe care acestea îl au, în comparație cu spațiile închise. Redeschiderea restaurantelor va avea loc într-o etapă de relaxare în care gradul de infectare nu va mai prezenta un risc major.

Deocamdată, sunt terasele deschise, oamenii au această ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. Este riscant în momentul de faţă să dai drumul la această măsură.

Dacă urmăriţi, în general, am permis reluarea acelor activităţi în primă fază care se desfăşoară în aer liber, în a doua fază, care prezintă, chiar dacă se desfăşoară în spaţiu închis, un risc epidemiologic mai mic„, a mai spus premierul.

De asemenea, premierul anunță măsuri noi de relaxare începând cu 1 iulie, dacă lucrurile se îndreaptă către normal, iar numărul de infectări va scădea considerabil.

Sigur că dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, deja am gândit şi după 1 iulie o etapă de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activităţilor, în care se va permite reluarea celei mai mari părţi a activităţilor. Sigur, vor rămâne activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate„, a mai afirmat Ludovic Orban.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Capital.ro
Aparatele care pot fi reparate chiar dacă au ieşit din garanţie. Regula, adoptată de Parlamentul European
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ANUNȚ privind BANII de PENSII de PAȘTE! Daniel Baciu a dat VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro