Ludovic Orban, un nou atac dur la adresa lui Klaus Iohannis: „A venit și el cu o broșură în care jumătate din spații sunt pozele lui”
În luna iulie anul curent Klaus Iohannis lansa inițiativa „România Educată”. Ulterior a devenit un punct important pe agenda Guvernului. Guvernul condus de Florin Cîțu avea acum sarcina de a veni cu reforme în sectorul educației. În același timp trebuiau să aducă și finanțarea necesară pentru obiectivele relevante. Legislația urma să fie finalizată până la 1 octombrie. Cât despre resursele financiare, conform premierului, ar fi provenit de la bugetul de stat și din Planul național de redresare și reziliență (PNRR).
Klaus Iohannis și inițiativa „România Educată”, un proiect cu sume mari
Klaus Iohannis lansa în iulie acest program, care urma să fie finanțat într-o proporție de 50% din PNRR. Conform declarațiilor președintelui, proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii școlare, a formării profesorilor și a procesului de educație. Același Klaus Iohannis declara că România are nevoie de un astfel de proiect:
„O țară dezvoltată, cu un sistem democratic solid, necesită cetățeni educați și informați. Nu putem continua cu rate atât de ridicate ale abandonului școlar și cu analfabetism funcțional și științific. Pentru aceste probleme, „România educată” vine cu soluții concrete, cu obiective, măsuri și ținte ambițioase, dar realiste.
Obiectivele specifice includ reducerea ratei abandonului timpuriu. Rata analfabetismului funcțional. Asigurarea abilităților digitale de bază atât pentru profesori, cât și pentru studenți. Dezvoltarea învățământului profesional și creșterea numărului de absolvenți ai învățământului superior.”, declara președintele Iohannis.
Potrivit premierului Florin Cîțu, guvernul își propunea să reducă analfabetismul funcțional de la 50 la 20% până în 2030 și să reducă abandonul școlar. La 1 august se înființa un grup interministerial care trebuia să monitorizeze proiectul.
Grupul va fi prezidat de premier, cu ministrul educației Sorin Cîmpeanu în funcția de vicepreședinte. Cîmpeanu sublinia că este necesar un nou acord politic. Acordul era necesar pentru a preveni modificările legislației relevante în cazul în care alte partide vor ajunge la putere.
Ludovic Orban îl ironizează pe Klaus Iohannis
Controverstul proiect „România Educată”, a devenit temă de ironii la adresa președintelui Klaus Iohannis, ironii venite din partea fostuli lider PNL și președinte al Camerei Deputaților. Ludovic Orban a declarat recent că proiectul „România Educată” era deja în plan încă de pe vremea când acesta deținea funcția de premier, dar, în opniai sa, meritele și le-ar fi atribuit chiar Klaus Iohannis.
„Proiectul „România Educată” a fost lansat după ce am plecat de la Palatul Victoria, în timp ce eram președintele Camerei Deputaților. Am participat la lansare.
Am arătat disponibilitatea de a transpune în legislație propunerile din cadrul „României Educate„. Nu a existat niciun fel de dispută pe tema ”României Educate”, declară Ludovic Orban.
„N-am putut să bat toba și să laud un cult al personalității”
În același interviu Ludovic Orban face un atac dur la adresa președintelui Klaus Iohannis, acuzându-l de cultul personalității și de faptul că proiectul, în sine, nu este altceva decât un album de fotografii în care este prezent acesta.
„Sigur că n-am putut să bat toba că după șapte ani de zile Președintele României care a vorbit de „România Educată” a venit și el cu o broșură în care jumătate din spații din broșură sunt pozele lui Klaus Iohannis.
N-am putut să bat toba și să laud un cult al personalității făcut în jurul unui proiect care conține o serie de idei bune pe care le voi susține.”, a mai declarat Ludovic Orban.