Ludovic Orban, ultimatum pentru cetățeni. Ce măsuri obligatorii vor trebui respectate pe lângă purtarea măștii

Ludovic Orban, ultimatum pentru cetățeni. Ce măsuri obligatorii vor trebui respectate pe lângă purtarea măștii

Premierul Ludovic Orban a anunțat ieri, că până la finalul zilei de joi, se vor adopta toate ordinele de ministru comune privind regulile obligatorii pentru fiecare domeniu de activitate în parte. Aceste măsuri de prevenție vor trebui respectate pe toată perioada stării de alertă instituită ca urmare a combaterii epidemiei cu noul coronavirus.

Purtarea măștii va fi obligatorie

Premierul Ludovic Orban a anunțat în cursul serii de ieri că până la finalul zilei de astăzi, toate ministerele vor avea adoptate ordinele de ministru comune. Astfel, toate regulile ce trebuie respectate vor fi transmise clar, iar neîndeplinirea acestora va fi sanctionată conform legii cu pedeapsa aferentă.

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat că vor fi adoptate regulile care țin de desfășurarea activităților comerciale și economice. O altă măsură extrem de importantă este purtarea măștii la care nu se va renunța decât în cazuri excepționale.

În cursul zilei de mâine (joi – n.r.), până la finalul zilei, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune, ordinul ministrului Sănătăţii cu ordinul ministrului Transporturilor privind regulile de protecţie sanitară şi de securitatea muncii în mijloacele de transport.

Ministrul Economiei împreună cu ministrul Sănătăţii vor adopta toate regulile care ţin de desfăşurarea activităţilor comerciale şi alte măsuri care ţin de domeniul economic. De asemenea, ministrul Muncii împreună cu ministrul Sănătăţii vor adopta ordinul comun privind reguli de protecţie sanitară la locul de muncă şi de securitate a muncii.

De asemenea, în domeniul Educaţiei, ordinul comun deja a fost emis şi publicat în Monitorul Oficial. Fac această precizare, pentru că e necesară: va fi obligatorie purtarea măştii. Şi această precizare o fac pentru că va fi obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile închise„, a declarat Ludovic Orban miercuri seară, potrivit Agerpres.

Purtarea măștii nu este confortabilă, dar este necesară

Ludovic Orban și-a arătat empatia față de români, afirmând că purtatul măștii nu reprezintă cea mai plăcută activitate, însă este necesară. Premierul a ținut să sublinieze faptul că decizia purtatului măștii a fost acceptată și de Parlament, iar de acum încolo, toată lumea va fi obligată să o poarte, incluisv membrii PSD.

Sigur că purtatul măştii ne creează un oarecare inconfort, sigur că ne poate deranja pe unii dintre noi purtatul măştii, dar această decizie pe care am luat-o – şi iată că avem acordul Parlamentului pentru această decizie şi aici fac o paranteză: din acest moment, inclusiv liderii PSD şi ai altor partide, vor avea obligaţia să respecte această măsură – purtatul măştii ne fereşte de riscul de a transmite virusul către semenii noştri sau de a fi infectaţi cu virusul„, a spus Orban.

Măsurarea temperaturii rămâne o măsură de prevenție obligatorie

Premierul Orban a specificat că măsurarea temperaturii este foarte importantă pentru a preveni răspândirea virusului, motiv pentru care, un triaj în funcție de o temperatură care poate indica prezența virusului este esențială.

Toate celelalte reguli de distanţă fizică sanitară. Am văzut că foarte mulţi oameni sunt deranjaţi de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade şi care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spaţii închise acest triaj este necesar, repet, pentru a-i proteja pe toţi cei care se duc la serviciu, care intră în spaţiile comerciale, care sunt într-o situaţie în care dacă sunt infectaţi pot să transmită virusul respectiv„, a explicat prim-ministrul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI