Ludovic Orban, despre angajările neașteptate din spitale. Cine sunt tinerii care vor avea grijă de pacienții cu COVID-19: „Avem nevoie de ei ca de aer”

Ludovic Orban, șansă unică în lupta anti-COVID-19. Cine sunt miile de tineri pe care dorește să-i angajeze în spitale Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Anunț de ultimă oră din partea premierului României. În contextul pandemiei de COVID-19 și al lipsei enorme de personal, Ludovic Orban a transmis astăzi una dintre soluțiile cele mai pertinente pentru a face rost de medici care să îngrijească pacienții infectați cu noul coronavirus. Acesta a subliniat că sistemul sanitar nu duce lipsă de aparate, ci de personal autorizat pentru a avea grijă de pacienți.

Cine sunt medicii de care România are atâta nevoie

Ludovic Orban a dat asigurări cetățenilor că există suficientă aparatură care să acopere nevoile pacienților cu COVID-19 din acest moment, însă există un deficient uriaș de medici. Pentru a face față volumului mare de muncă, premierul a oferit ca soluție angajarea medicilor care au luat anul acesta examenul de rezidențiat. Acesta face apel la acești tineri, subliniind că sistemul de sănătate românesc nevoie de acești medici “ca de aer”.

Din păcate, una din marile probleme în lupta cu COVID-19 este lipsa personalului, în spitale regăsind aceiași medici care au fost prezenți încă de la început, însă cu puteri mult mai slabe.

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care termină rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer.

Noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare. Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea.

Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a declarat Ludovic Orban, la B1 TV.

Acesta a mai specificat faptul că pentru deficitul de paturi, DSP-urile au solicitat și spitalelor non-covid să asigure saloane și circuite speciale pentru pacienții infectați cu coronavirus, ceea ce înseamnă că se vor asigura suficiente locuri de tratament.

Ludovic Orban, despre locul în care te poți infecta cel mai rapid cu COVID-19

În cursul serii de ieri, premierul a dezvăluit care este principala sursă pentru transmiterea infecției cu COVID-19. Acesta a declarat că evenimentele private reprezintă principalul risc de infectare, motiv pentru care a anulat desfășurarea acestui tip de evenimente.

Ludovic Orban a mai precizat faptul că, după alegeri, sute de persoane au petrecut și au dansat, fără să țină cont de nicio măsură de restricție.

”Această creştere a numărului de cazuri s-a datorat faptului că noi am luat decizii de ridicare a restricţiilor, de reluare a unor activităţi. În analiza efectuată, drept cauză a îmbolnăvirilor, pe primul loc au fost evenimentele private, motiv pentru care am decis să nu mai permitem organizarea de evenimente private”, a afirmat Ludovic Orban, la B1 Tv.

Premierul și-a cerut scuze persoanelor care aveau evenimente programate în această perioadă, însă evitarea răspndirii virusului este prioritară în acese momente.

„Am luat decizia pe o perioadă de 30 de zile, din 15 octombrie până pe data de 14 noiembrie să nu mai permitem… Îmi cer scuze pentru cei care aveau stabilite nunţi, botezuri. Pe de altă parte trebuie să punem degetul pe rană”,  a adăugat şeful Guvernului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI