Ludovic Orban anunță sancțiuni dure pentru persoanele care nu vor purta mască de protecție după 15 mai

Ludovic Orban anunță sancțiuni dure pentru persoanele care nu vor purta mască de protecție după 15 mai
Ce riscă, de fapt, cei care nu respectă starea de alertă. Ludovic Orban a lămurit problema

Premierul Ludovic Orban a vorbit luni despre deprinderea cetățenilor de a purta mască de protecție pentru a se feri de o posibilă infectare cu COVID-19. Acesta a spus că obișnuința se va face gradual, dar sigur, purtatul măștii reprezând o obligativitate pentru ca relaxarea restricțiilor să fie posibilă.

“Cu siguranță va exista o sancțiune în timp”

Începând cu data de 15 mai, masca de protecție va deveni un accesoriu obligatoriu pentru fiecare dintre noi, atunci când mergem în spații închise, mijloace de transport, magazine, instituții și inclusiv, la locul de muncă. Cine nu va respecta această regulă esențială va putea primi sancțiuni, acestea fiind introduse gradual. Premierul a anunțat ieri că aceste pedepse vor fi puse în aplicare după o perioadă în care oamenii vor avea timp să se obișnuiască cu purtarea măștilor.

Cu siguranţă va exista în timp o sancţiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii şi angajatorii să asigure măşti pentru personal”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai precizat, luni seară, la Digi24, faptul că există în lucru suficiente măști de protecție, iar prețul lor va fi unul accesibil pentru toată lumea, nefiind necesară intervenția autorităților pentru a reglementa acest lucru. Acesta a adăugat că persoanele defavorizate vor primi măștile gratuit, din partea statului.

Nu cred că va fi necesar controlul preţurilor. Noi am căutat să dăm drumul producţiei de măşti chirurgicale, cu trei pliuiri, cele care sunt de uz curent și care asigură o protecţie de până la 80 la sută. Deja avem 23 de producători autorizaţi de entitățile din subordinea Ministerului Apărării, care au crescut capacitatea de producţie zilnică în România.

Ne-am organizat ca pe lângă importurile care se fac de către companiile private să asigurăm pătrunderea pe piaţă a unei cantităţi suficiente de măști care să asigure satisfacerea cererii de măşti care va exista după data de 15 mai”, a spus premierul.

Elevii în clase terminale vor primi măști de protecție la intrarea în sălile de curs

Ludovic Orban a anunțat că Ministerul Educaţiei va va achiziționa măști pentru a le pune la dispoziția elevilor care în perioada 2-12 iunie vor veni la pregătire pentru examenele naţionale: “De asemenea, împreună cu Ministerul Muncii, cel mai probabil în această săptămână va fi pregătit și adoptat un act normativ pentru ca persoanelor vulnerabile, care sunt sub incidenta legii privind venitul minim garantat, să le fie furnizate măști gratuit”, a anunțat Ludovic Orban, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI