Ludovic Orban, despre ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă: „Numărul de restricții este mic și nu ne dorim…”

Ludovic Orban, despre ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă: „Numărul de restricții este mic și nu ne dorim…”
Ludovic Orban, despre ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă: "Numărul de restricții este mic și nu ne dorim..."

Premierul României, Ludovc Orban, a vorbit în cursul serii de duminică despre situația disperată din România, ținând cont că s-a înregistrat pentru a doisprezecea zi consecutivă un număr de peste 1000 de îmbolnăviri noi. Acesta explică ce îi așteaptă pe români în următoarea perioadă și cine se face vinovat pentru ce se întâmplă în aceste momente.

„Se și vede care e momentul, momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate”

Ludovic Orban a fost invitat la emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV și a explicat cine se face vinovat de criza sanitară din România din această perioadă, din punctul său de vedere.

Premierul consideră că lipsa unor pârghii legale pentru o perioadă de trei săptămâni a influențat extrem de tare situația actuală a numărului de cetățeni infectați. Potrivit acestuia, decizia CCR de a încuraja persoanele asimptomatice să refuze internarea sau să solicite externarea a fost un moment de maximă inconștiență pe care îl plătim cu un preț scump.

Se și vede care e momentul, momentul în care nu s-a mai putut lua nicio măsură asupra persoanelor infectate și asupra persoanelor rezultate din anchetele epidemiologice. Gândiți-vă că noi am avut trei săptămâni, aproape 5.000 de români care au fost diagnosticați ca fiind pozitivi, infectați cu coronavirus, asupra cărora nu am putut să luăm nicio decizie de tratare în spital, de tratare în izolare la domiciliu.

Mai mult decât atât, pentru toate persoanele care au intrat în contact cu aceste persoane infectate, pentru care știți că procedura e de realizare a unei anchete epidemiologice și toți cei care sunt considerați persoane de contact în conformitate cu definiția OMS, asupra lor se dispune carantinare prin izolare la domiciliu, pentru a evita transmiterea virusului către cei cu care intră în contact.

Am fost lipsiți complet de pârghia legală de a putea dispune măsurile de restrângere, de reducere a riscului de transmitere în comunitate”.

Cum se poate evita transmiterea comunitară

Întrebat dacă există o metodă sigură de a-i convinge pe români să respecte regulile, Ludovic Orban a declarat că totul ține de responsabilitatea fiecăruia. Cu toate acestea, el speră ca situația privind numprul de cazuri de coronavirus să se îmbunptpțească, iar numărul de cazuri sp se reducă astfel încât să rămânem pe un platou stabil.

Atât cadrele medicale, cât și noi, în mesajele publice pe care le-am transmis, am transmis acest mesaj, dar până la urmă oamenii dacă pot să facă ce vor, depinde de propriul lor discernământ și de propria responsabilitate. Foarte mulți dintre ei s-au izolat la domiciliu, s-au tratat în izolare la domiciliu sau în alte locații.

În schimb, au existat foarte mulți care n-au respectat aceste reguli, iar faptul că n-am putut să dispunem izolarea și pentru persoanele care au intrat în contact a crescut și mai mult riscul de răspândire a virusului. Vă repet, este vorba de 5.000 de persoane, dacă mai adăugăm o medie de 10 persoane de contact pentru persoanele infectate, deci au fost 50.000 de români care fie erau bolnavi, fie ar fi putut fi bolnavi și transmițători ai virusului, pentru care noi n-am putut să dispunem, din cauza deciziei Curții Constituționale și ritmului foarte lent în care s-a adoptat legea, nicio măsură.

În condiții astea, vedeți că, totuși, pe ultima săptămână, pare că suntem pe un plafon, adică n-ar exista riscul să crească numărul de cazuri și tendința de creșterea. Dacă ne uităm la cum a evoluat epidemia în alte țări, tendința de creștere nu e o tendință de creștere liniară, ci e o tendință de creștere mai degrabă în progresie geometrică”, a afirmat premierul.

Premierul nu dorește restricții mai dure pentru cetățeni

Fiind întrebat dacă urmează măsuri mai dure pentru cetățeni, Ludovic Orban a răspuns categoric negativ, explicând că singurul obiectiv este să apere sănătatea oamenilor într-un mod cât mai ușor:

Nu ne dorim să ajungem aici și tot ceea ce face Guvernul de la începutul epidemiei este destinat reducerii numărului de cetățeni care se infectează, apărării sănătății oamenilor.

Noi am fost extrem de raționali, alte țări n-au acționat așa. Noi am avut un plan de relaxare, un plan de reluare a activităților, care s-a făcut pe baza unei analize făcute de specialiști privind riscul epidemiologic aferent fiecărui tip de activitate. La noi, relaxarea s-a făcut în etape, din 15, în 15 zile, s-a urmărit efectul fiecărei măsuri de relaxare și reluării fiecărui tip de activitate”, a concluzionat acesta, potrivit B1TV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI