Ludovic Orban, avertizări noi cu privire la relaxarea restricțiilor: „Nu cred că se poate renunţa la restricţia legată de…”

Ludovic Orban, avertizări noi cu privire la relaxarea restricțiilor: „Nu cred că se poate renunţa la restricţia legată de…”
Ludovic Orban, avertizări noi cu privire la relaxarea restricțiilor

Premierul Ludovic Orban a explicat punctual ce va presupune relaxarea restricțiilor începând cu data de 15 mai, în cazul în care aceasta va fi privită ca fiind o opțiune sigură.

În ce sectoare se vor putea relaxa restricțiile

În cadrul unei declarații, Ludovic Orban a explicat că anumite restricții vor fi relaxate, iar altele vor rămâne neschimbate, din cauza periculului la care pot fi expuși cetățenii. Printre acestea, premierul a menționat libertatea de a circula în interiorul localităților, dar nu și în afara acestora. Spectacolele vor rămâne deocamdată doar în mediul online, pe când parcurile vor fi deschise către publicul larg. Cu privire la spațiile de joacă destinate copiilor, acestea nu vor fi redeschise din cauza riscului de răspândire mare a virusului.

Nu cred că se poate renunţa la restricţia legată de spectacole, unde se aduna un număr foarte mare de persoane şi riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile în care se adună foarte multă lume şi stau o perioadă de timp şi la o distanţă mică se vor relua mai greu.

În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare.
Există o excepţie, şi anume, locurile de joacă pentru copii, unde există un risc epidemiologic mai mare şi este posibil ca şi în cazul în care parcurile se vor deschide, locurile de joacă să rămână în continuare închise.

Va rămâne restricţia legată de numărul maxim de persoane care pot să stea sau care se pot deplasa şi care va rămâne la trei persoane.

Hotelurile, după părerea mea, pot să funcţioneze. În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că e clar că nu poţi să porţi mască. Este foarte greu să asiguri distanţa între comeseni şi izolarea între diferitele mese‘, a explicat Orban.

Vom putea să mergem în vacanță?

Fiind întrebat dacă vom putea să mergem în vacanță, premierul a răspuns că „va exista posibilitatea de deplasare şi în afara localităţilor, dar urmează să definim restricțiile în perioada care va urma”.

Pe de altă parte, acesta a mai dezvăluit că hotelurile se vor redeschide, însă se va analiza cea mai bună metodă de prevenție pentru a evita răspândirea virusului.

Când se vor relaxa măsurile va exista o mișcare mai mare a cetățenilor, va exista o posibilitate de reluare cel puțin a sectorului hotelier. În ceea ce privește reluarea activității la restaurante suntem încă într-o analiză foarte serioasă.

Pentru că noi, înainte să relaxăm anumite măsuri facem o anchetă epidemiologică. Nu pot să dau un orizont de timp, nu știm când se vor redeschide.

În ceea ce privește hotelurile, hotelurile cu siguranță nu vor avea restricții, hotelurile vor putea funcționa în anumite condiții de respectare a unor reguli prin care să se reducă la maxim posibilitatea de infectare. Asta va depinde și de mișcarea oamenilor și nevoia oamenilor de cazare„, a spus premierul Ludovic Orban.