Fie că ne considerăm a fi deja niște șoferi cu experiență, fie că suntem la început de drum, cu toții ar trebui să conștientizăm că suntem predispuși la a face uneori și greșeli. Ori pentru că ne grăbim prea tare, ori pentru că suntem prea comozi, ori din diverse alte motive, cu siguranță că fiecare dintre noi a comis și greșeli de-a lungul vieții de șofer. Haideți să vedem astăzi împreună care ar fi cele mai mari 10 greșeli pe care nu ar trebui să le mai facem de-acum înainte!
Cea mai mare greșeală pe care o putem face este, fără îndoială, să nu acordăm toată atenția necesară condusului efectiv. Trebuie să conștientizăm că atunci când ne aflăm în trafic nu este momentul potrivit pentru a vorbi la telefon, pentru a răspunde la mesaje sau pentru a verifica ultimele notificări primite pe telefon. Prin toate aceste activități care ne distrag atenția ne vom pune în pericol atât pe noi, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Tot legat de atenție putem vorbi și atunci când ne-o îndreptăm spre ceea ce nu trebuie. Atunci când suntem în trafic nu avem voie să admirăm din mers o întâmplare petrecută pe trotuar sau să ne uităm îndelung la vreun bolid care ne face cu ochiul. De asemenea, chiar și o atenție prea mare îndreptată doar spre semnele de circulație sau doar spre gropile din șosea ne poate face să nu mai fim concentrați pe drumul efectiv pe care îl avem de parcurs.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl luăm în seamă atunci când pornim la drum este acela al cauciucurilor. Presiunea pneurilor ar trebui verificată în mod regulat, acest lucru ajutând atât la înregistrarea unui consum mai bun, cât mai ales la capitolul siguranță.
De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la unele mici detalii atunci când ne urcăm la volanul unui automobil și ne pregătim de drum. Până la a porni către destinația dorită, primul pas pe care trebuie să îl facem este acela de a regla dispozitivele în funcție de nevoile pe care le avem fiecare dintre noi. Cel mai probabil, nu ne vom simți prea confortabil cu felul în care un alt șofer și-a reglat scaunul, volanul sau oglinzile.
O altă greșeală întâlnită frecvent la mulți dintre șoferi este aceea că majoritatea nu știu cu ce tip de combustibil funcționează mașina pe care o conduc. Este drept că unele automobile cer un carburant premium pentru performanțe mai bune, însă majoritatea nu au nevoie decât de un combustibil normal.
Facem ce facem și ajungem la grabă, una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre. Însă, în cazul în care circulăm pe o șosea udă, cuvântul “grabă” trebuie uitat pur și simplu. O șosea udă va face ca aderența să nu mai fie la același nivel ca în cazul unei șosele uscate, așa că trebuie să conducem mai prudent pentru a evita accidentele.
Un stil de condus prudent ne va lipsi de multe surprize neplăcute. În cazul în care te regăsești printre cei care folosesc în mod agresiv pedalele sau care schimbă direcția de mers de la o clipă la alta, trebuie să știi că acestea sunt unele dintre cele mai mari greșeli pe care nu ai voie să le faci la volan. Fie că pui o frână bruscă atunci când nimeni nu se așteaptă sau fie că schimbi banda de mers fără să semnalizezi, acestea sunt practici care pot cauza accidente grave.
Atunci când ai o mașină, trebuie să fi pregătit și pentru cheltuielile de întreținere pe care le vei avea cu aceasta. Nu este bine să scapi din vedere că, odată la o perioadă de timp, mașina ta va avea nevoie de cauciucuri noi sau de un schimb de ulei. Nu ar fi o idee rea nici să economisești ceva bani în fiecare luna în acest scop, neștiind niciodată când o problemă de genul acesta va apărea.
Și în încheiere vorbim despre o problemă cu care se confruntă mulți dintre șoferii mai fără experiență, dar nu numai: parcarea laterală. Este inevitabil să nu fim obligați să parcăm mașina pe parcursul unei zile, așa că ar trebui să facem tot ce ține de noi pentru a ne familiariza cât mai tare cu acest proces. Așadar, este important să practicăm cât mai multe parcări laterale înainte de la drum cu un automobil nou.