Lucian Mîndruţă, șocat de cum arată acum zona de fiţe a litoralului românesc: „Un accident ecologic uriaș”

de: Ionuț Vieru
25 10. 2021

Mamaia Nord – Năvodari este un mare șantier în prezent. Se construiește foarte mult, iar pentru dezvoltatorii imobiliare legea este doar facultativă.

„E un accident ecologic uriaș”

Pe pagina sa de Facebook, Lucian Mîndruță a scris ce părere are despre zona de fițe a litoralului românesc. Aici, un apartament se închiriază în plin sezon estival cu sute de euro pe noapte, cu toate că turiștii merg la mare printre muncitori și utilajele acestora.

„Am trecut ieri (duminică, 24 octombrie, n.red.) prin Năvodari (şi nordul Mamaiei) şi-am fost uluit: a ajuns un New York pe plajă. Bloc lângă bloc (da, câteodată doar câţiva metri separa fereastra fraierului prostit cu “vedere la mare” de cea a celuilalt fraier convins cu “vedere la lac”.  

Dar dincolo de asta e un accident ecologic uriaş: o plajă minunată, cu nisip spectaculos şi vegetaţie de stepă specifică Pontului Euxin, cu nenumărate specii de păsări şi insecte e acum o colecţie de betoane.  

Cei care au dat aprobări să distrugă un astfel de ecosistem ar trebui întrebaţi unde e sufletul lor, cât de mic şi de meschin…   Urmează probabil Vadu. Care trebuie apărat de lăcomia asta, de nebunia asta care, desi pare că ar construi ceva, nu face decât să distrugă”, a scris Lucian Mîndruță în postarea sa.

Năvodari și Constanța, pe locurile 2 și 3 în România în ceea ce privește suprafața de construcții noi

Ordinul Arhitecților din România a adunat toate datele într-un raport de analiză ce vizează piața construcțiilor din țara noastră. Studiul se bazează pe datele furnizate de arhitecți. Conform acestuia, Capitala se află pe primul loc ca număr de investiții în imobiliare.

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește suprafața desfășurată cumulată a locuințelor colective, cu 4,2 milioane de mp. Este urma de Năvodari, cu 800.000 de mp și Constanța, cu 535.000 de mp. Mai jos se regăsesc câteva cifre interesante raportate de arhitecți în anul 2020:

  • În anul 2020, au fost depuse circa 70.000 de dovezi privind investițiile în construcții. Cele mai multe au fost în Timiș, Ilfov și Cluj.
  • Valoarea mediană de investiție declarată pe metru pătrat a fost de 875 de lei. Județele cu cele mai mari valori au fost Vaslui, Iași și București.
  • 26,4 % din totalul de investiții sunt concentrate în cinci județe, acestea fiind: Timiș, Ilfov, Cluj, București și Prahova.
  • O mare parte din proiecte au fost depuse de persoane fizice, apoi persoane juridice și instituții publice.
  • Unul dintre trei români vrea să-și cumpere o casă în loc de apartament