Lovitură pentru români. Cât de mult au crescut prețurile apartamentelor și care este cel mai scump oraș

de: Rădulescu Valentin
04 03. 2020

Prețurile apartamentelor vechi, cât și noi au crescut față de perioada anului trecut. Majorări se înregistrează mai ales în Cluj-Napoca și Capitala Banatului. București a înregistrat ieftiniri la apartamentele noi.

Cât de mult au crescut prețurile apartamentelor și care este cel mai scump oraș

În luna februarie, prețurile unui apartament a crescut cu 1,6% mai mult, potrivit nivelului național. În Cluj-Napoca s-au înregistrat cele mai mari creșteri. Imobiliare.ro arată că apartamentul are o creștere de 1.367 euro, față de 1.346, cât era la finalul lunii ianuarie. Tot în luna februarie, prețurile apartamentelor vechi dar și noi, au avut o majorare de 1,6%. În perioada anului trecut, un apartament putea fi cumpărat cu 1.233 euro pe metru pătrat. Valoare actuală acum a ajuns cu peste 10% mai mare.

Capitala a consemnat scăderi de preț, iar acestea au fost susținute de segmentul rezidențial nou. Pentru București, prețul apartamentelor a scăzut. Acum, în medie, un apartament din Capitală este de 1.444 euro metrul pătrat util, față de 1.449 euro, cât era luna trecută. O locuință la bloc costă 1.322 euro metru pătrat, acesta fiind cu 9,2% mai mare decât anul precedent.

Lovitură pentru români. Cât de mult au crescut prețurile apartamentelor și care este cel mai scump oraș

Prețul apartamentelor vechi urcă

Pe parcursul lunii februarie, prețul unui apartament vechi pus la vânzare este cu 0,4% mai mare. Acesta arată o creștere de la 1.368 euro la 1.373 euro pe metru pătrat. Prețurile pentru apartamentele nou construite, a scăzut cu 0,1%, arătând că acum costă în medie 1.503 euro de la 1.505 metru pătrat. Pretențiile proprietarilor sunt cu 4,4% mai mari, față de anul trecut. În perioada precedentă, acestea ajungeau la o medie de 1.113 euro pe metrul pătrat. Așadar locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% mai mult, prețul ajungând la 1.176 euro față de 1.165 euro pe metrul pătrat.

În Cluj, așteptările proprietarilor sunt majorate cu 3,2%, astfel ajungând la o medie de 1.780 euro metrul pătrat. Locuințele vechi s-au apreciat cu 2,7% mai mult, iar cele noi cu 3,5%. Pe piața timișoreană, scumpirile au fost consemnate pe apartamentele vechi cu 1,1%, iar pe cele noi cu 1,8%. Schimbări s-au înregistrat și în Capitala Banatului, fiind al doilea cel mai mare centru regional după Cluj-Napoca, unde s-au solicitat sume mai mari. Aici nivelul de preț este cu 5% mai mare, față de anul trecut.