Lovitură pentru Joe Biden din cauza războiului din Israel. Condiția pusă de musulmanii din SUA

de: Ștefan R. Apostol
31 10. 2023

Butoiul cu pulbere din Orientul Mijlociu pune SUA într-o situația dificilă, iar recentele declarații venite din China arată cu degetul, spunând că este responsabilă de haosul creat peste tot în lume. De cealaltă parte, înaintea alegerilor prezidențiale se vorbește de o lovitură pentru Joe Biden din cauza războiului din Israel, ca urmare a unor condiții impuse de muslumanii americani cu drept de vot.

Alegerile preszidențiale din 2024. O posibilă lovitură pentru Joe Biden din cauza războiului din Israel

Actualul conflict din Orientul Mijlociu dintre Hamas și Israel a pus administrația americană într-o postură extrem de delicată, mai ales pe plan local și cu mai puțin de un an până la alegerile prezidențiale din 2024.

Vezi și: Iran intervine în război. Avertisment de ultimă oră dat către SUA și Israel

Americanii musulmani și arabi spun că sprijinul lor a fost esențial pentru ca Biden să câștige Michigan în 2020, iar unii avertizează că nu îl vor mai susține din nou din cauza sprijinului său general pentru Israel.

Joe Biden va candida pentru un al doilea mandat în 2024

În timp ce președintele Joe Biden își declara sprijinul neclintit pentru Israel în zilele de după atacul terorist al Hamas în Israel, Ahmad Ramadan, un fost consilier al lui Biden, care în prezent conduce eforturile de coaliție pentru Partidul Democrat din Michigan, l-a sunat pe președintele partidului de stat pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la ceea ce auzea.

Alegătorii musulmani și arabo-americani își reconsideră sprijinul pentru Biden

Michigan are una dintre cele mai mari populații musulmane și arabo-americane din țară, iar aceștia spun că sprijinul lor pentru Biden a fost esențial pentru a-l plasa în fruntea acestui stat critic în 2020.

Vezi și: Derapaj antisemit îngrozitor la un protest cu peste 10.000 de oameni

Dar acum, Ramadan și alți lideri democrați din stat nu auzeau decât frustrare față de Biden, și amenințări de a nu-l mai vota din nou. Într-o serie de mese rotunde cu liderii comunității musulmane în cele două săptămâni de la atacul din 7 octombrie al Hamas, Ramadan a declarat că principala concluzie este că ”oamenii sunt foarte dezamăgiți”.

Aceștia spun că ”nu vor uita ce a făcut președintele Biden și de ce i-a mințit”, a adăugat el.

”Președintele Biden a câștigat cu cifre istorice în 2020. Și am fost mândru să reprezint acest lucru, dar ultimele două săptămâni au schimbat cu adevărat lucrurile. De asemenea, am primit telefoane de la oameni care spuneau.

Am mâinile pătate de sânge pentru că am scos oamenii să-l susțină în timpul acelei campanii.”, declară Ahmad Ramadan.

Citește și: Tancurile israeliene, bombardamente puternice în Fâşia Gaza. Şeful operaţiunilor aeriene din Hamas, ucis UPDATE

Există furie față de răspunsul administrației lui Joe Biden

Această furie față de răspunsul administrației Biden la conflictul din Orientul Mijlociu este împărtășită pe scară largă de către arabii americani din Michigan, în special în comitatul Wayne, care include orașele Hamtramck și Dearborn, unde musulmanii au o populație numeroasă și au fost aleși în funcții de conducere de top.

Joe Biden ar putea pierde suportul, deși a făcut în repetate rânduri gesturi de susținere față de musulmani și arabo-americani. De exemplu, într-un discurs din Biroul Oval din 20 octombrie, el a denunțat islamofobia și moartea lui Wadea Al-Fayoume, un copil de 6 ani care a fost înjunghiat mortal în Illinois în ceea ce autoritățile au numit o crimă motivată de ură.

”Nu putem ignora umanitatea palestinienilor nevinovați care nu vor decât să trăiască în pace și să aibă o șansă”, a spus Biden, ”sfâșiat” de pierderea de vieți palestiniene în război.

Proteste pro-Palestina în SUA

Ammar Moussa, un purtător de cuvânt al campaniei de realegere a președintelui, a declarat că Joe Biden ”cunoaște importanța câștigării încrederii fiecărei comunități, a susținerii demnității și drepturilor sacre ale tuturor americanilor” și că lucrează îndeaproape cu liderii musulmani și palestinieni americani.

Vezi și: Apel urgent în fața națiunii către Congresul american. Decizia finală luată de liderul american în legătură cu Ucraina și Israel

Dar mulți arabo-americani au fost indignați de vizita lui Biden în Israel, de îmbrățișarea premierului Benjamin Netanyahu și de promisiunea sa că ”vom continua să susținem Israelul”.

Ar fi o lovitură pentru Joe Biden, după ce a câștigat în Michigan cu aproape 155.000 de voturi

Nada Al-Hanooti, un organizator american de origine palestiniană cu sediul în Dearborn, a declarat că, începând din 2020, în Michigan erau înregistrați aproximativ 200.000 de alegători musulmani, ceea ce face ca această comunitate să fie un bloc de vot semnificativ într-un stat cu 8,2 milioane de alegători înregistrați.

”În 2020, comunitatea musulmană a avut un rol esențial în atragerea votului pentru Joe Biden.

Am făcut o mulțime de eforturi pentru a ieși la vot”, a declarat Nada Al-Hanooti, director executiv pentru Michigan al Emgage, o organizație națională care urmărește să consolideze puterea politică a musulmanilor americani.

Citește și: Decizia luată de SUA în privința războiului din Israel. Anunțul făcut de președintele american

Joe Biden a câștigat statul cu aproape 155.000 de voturi, alegătorii musulmani prezentându-se la vot în număr semnificativ, 145.000 au votat la alegerile prezidențiale, potrivit Emgage.

Un sondaj la ieșirea de la urne comandat de Consiliul pentru Relații Americano-Islamice a constatat că aproximativ 69% dintre musulmanii din întreaga țară au votat pentru Joe Biden.

Proteste pro-Palestina în SUA

Nada Al-Hanooti a declarat că musulmanii au ieșit la vot în număr mare pentru Biden în principal pentru că au fost motivați să ajute la înfrângerea președintelui Trump.

În calitate de candidat la președinție, Donald Trump a cerut oprirea imigrației musulmane și s-a referit la ”islamul radical” care se infiltrează în comunitățile americane.

Vezi și: Donald Trump, gafă de milioane. Pe cine a confundat americanul cu preşedintele Turciei, momentul a devenit viral

În timp ce era în funcție, Donald Trump a emis un ordin executiv care a impus restricții asupra refugiaților și vizitatorilor din șapte țări predominant musulmane.