Lovitură pentru cei cu centrale termice de apartament și nu numai. Propunerea marilor furnizori care arde grav la buzunar

de: Andrei Simion
02 06. 2020

Propunerea marilor furnizori ne-ar putea lăsa fără un șfanț în buzunare. Cei cu centrale termice de apartament și nu numai trebuie să strângă cureaua.

Lovitură pentru cei cu centrale termice și nu numai

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), în situația liberalizării pieței de gaze, din 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, nouă la număr propun un preț mai mic decât prețul actual, cinci mențin valoarea din prezent și 13 propun un preț mai mare decât acum.

„Asociaţia Energia Inteligentă a realizat un studiu privind situaţia liberalizării pieţei de gaze şi ofertele publice ale furnizorilor de gaze care au în prezent consumatori de gaze cărora le furnizează gaze în regim reglementat. Analizând ofertele celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu preţul reglementat pe care aceşti consumatori îl au în prezent, constatăm că 9 dintre aceşti furnizori propun un preţ mai mic decât preţul din prezent, 5 menţin preţul şi 13 propun un preţ mai mare decât preţul din prezent”, se precizează în studiul AEI.

Șeful AEI, Dumitru Chișăliță, a explicat că Asociația a calculat un preț orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici ce primesc gaze de la diferiți furnizori, folosind datele publicate în comparatorul de preț de pe site-ul ANRE. Astfel, scăzând din prețurile ofertate pe site-urile proprii, tarifele de distribuție și tarifele de transport, a fost obținut prețul marfă al gazelor naturale și comisioanele furnizorului, se arată în documentul AEI.

Conform secretarului de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ, piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului. La ora actuală, prețurile încep de la 25 de lei pe piețele adiacente României comparativ cu momentul începerii procesului de liberalizare din anul 2012, când costul administrativ era 45 lei pe megawatt.