Lovitură pentru Casa de Sănătate. Ce a reușit o femeie în instanță

de: Ștefan R. Apostol
01 10. 2020

În România, se poate orice și oricum, dar se întâmplă ca uneori să existe oameni care să își facă dreptate. O femeie a reușit să dea o lovitură în instanța de judecată, într-un proces cu Casa de Sănătate.

Lovitură pentru Casa de Sănătate

Publicația ”Monitorul de Botoșani” relatează evenimentele care au dus la câștigarea în instanță a unui proces intentat de statul român unei tinere femei din Botoșani. Povestea începe cu 10 ani în urmă. O studentă din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi decide să plece în Italia, în vara lui 2010.

Odată ajunsă acolo, pe 14 iulie, se prezintă la un spital din Italia, din regiunea Umbria. Tânăra femeie acuza febră, dureri abdominale și vărsături. A fost consultată de medicii de gardă, dar a fost trimisă acasă. Tânăra Ioana G povestește că starea i s-a agravat, fiind nevoită să revină la spital.

Medicii decid să o opereze, dar Ioana G trebuia să facă dovada faptului că era asigurată la Casa de Sănătate din România.

Lovitură pentru Casa de Sănătate: o tânără din Botoșani câștigă procesul cu Casa de Sănătate

A fost spitalizată o săptămână în spitalul italian, pe baza asigurării de sănătate și a cardului care, după cum precizează publicația, i-a expirat la începutul anului următor.

În aprilie, anul următor, oficialii spitalului italian trimit către Casa de Sănătate documentele și devizul de plată. Reprezentații Casei de Sănătate spun că s-a făcut decontul facturii trimise de spitalul din Italia.

Ce a reușit o femeie în instanță

Numai că, la 9 ani de la acest moment Ioana G se trezește a fi dată în judecată de Casa de Sănătate Iaşi. Aceștia cereau prin instanță ca tânăra să returneze sumele plătite către italieni, justificarea fiind că nu ar fi fost asigurată. După o fugă nebună după actele doveditoare Ioana G are câștig de cauză la tribunal.

Judecătoria Botoşani i-a dat câştig de cauză tinerei. Conform magistraților botoșăneni, acţiunea Casei Asigurărilor de Sănătate Iaşi este respinsă ca prescrisă.

Ba mai mult, instituţia va trebui să-i plătească botoşănencei şi cheltuielile de judecată, respectiv 1.650 lei. Acum rămâne ca instituția ieșeană să plătească cheltuielile de judecată. Cât despre sistemul de asigurări din România, nu ar trebui să ne mai surprindă astfel de situații.

Marea majoritate a românilor angajați, fie în mediul privat, sau la bugetar, sunt obligați să aibă asigurarea medicală făcută. Asta înseamnă o cotizare permanentă, în fiecare lună, deci servicii, deci asigurare. Dar cu toate astea, iată că se întâmplă și situații ca cele relatate anterior, în România democrată.