Lovitură majoră pentru aderarea României la Schengen. Incredibil ce a spus premierul Austriei
Drumul României către intrarea în Spațiul Schengen este presărat cu multe obstacole. Țara noastră a ratat șansa de a se alătura celorlalți membri, pe 8 decembrie 2022, după ce Austria a votat împotrivă, invocând problema migrației ilegale. Și decizia pare că nu se va schimba prea curând, deoarece premierul Austriei refuză în continuare aderarea României la Schengen.
Austria continuă să nu ne vrea în Schengen
Austria a blocat pe 8 decembrie aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, ceea ce a făcut ca așteptarea care durează deja de 11 ani să fie din nou prelungită. Pentru ca țara noastră să fie acceptată în spațiul european de liberă circulație, Viena pune anumite condiții, dar cea mai importantă dintre toate este rezolvarea problemei migrației ilegale.
La aproape patru luni de la votul negativ, poziția Vienei pe această temă nu s-a schimbat, fiind tot împotriva primirii României în Schengen. Vestea a fost dată de către premierul suedez Ulf Kristersson, după o întâlnire pe care a avut-o cu omologul austriac, Karl Nehammer. „Răspunsul simplu este că nu, nu şi-a schimbat părerea”, a spus oficialul.
Suedia consideră că România îndeplineşte condiţiile de aderare
În cadrul unei conferințe de presă comune cu Nicolae Ciucă, susținută vineri, 31 martie, premierul regatului, Ulf Kristersson, a spus că, din perspectiva Suediei, România îndeplineşte condiţiile de aderare.
„Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a transmis şeful Guvernului suedez.
El a ținut, de asemenea, să mulţumească României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice.
„Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a mai spus oficialul.
„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii”
Totodată, Ulf Kristersson a subliniat că tema aderării la Schengen rămâne pe agenda Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care se încheie la jumătatea acestui an.
„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii şi, repet, noi, partea suedeză, suntem în favoarea (aderării României la Schengen – n.r.).
Cred că există o aşteptare din partea Consiliului European ca această chestiune să fie rezolvată în decursul acestui an. Dar, toţi suntem conştienţi că fiecare ţară ia propria decizie, individual. Dar, este pe agendă”, a adăugat prim-ministrul Suediei.