Lovitură grea pentru Dacia! Ce profit ar putea înregistra cea mai mare companie din România, în această perioadă de pandemie

de: Filon Stan
23 07. 2020

Cifra de afaceri a Automobile Dacia a scăzut anul trecut, iar anul acesta este de așteptat ca aceasta să se prăbușească pur și simplu, după criza financiară provocată de pandemia de coronavirus.

Profitul Automobile Dacia a scăzut anul trecut cu 2,1%

Chiar înainte de pandemia de coronavirus, Automobile Dacia încheia anul 2019 cu o cifră de afaceri mai mică cu 2,1 %, față de anul 2018. Cifra de afaceri a celei mai mari companii din România a scăzut până la 5,2 miliarde de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Şi profitul companiei a resimţit anul trecut un declin de 13,5%, la 140 milioane euro. Cu toate acestea, a fost al doilea cel mai mare profit înregistrat de Dacia în istoria sa. Pandemia de coronavirus a avenit însă și a dat peste cap planurile celor de la Uzinele Dacia.

Profitul Automobile Dacia a scăzut anul trecut cu 2,1%

Specialiștii se așteaptă la cifre dezastruoase pentru Dacia în anul 2020

Conducerea companiei a fost nevoită să pună pe hold creşterea capacităţii de producţie la Mioveni. De altfel, înmatriculările de noi vehicule au scăzut la nivel european, dar şi în România, cu o treime în primele şase luni ale anului faţă de perioada similară din 2019.

Criza Covid-19 a adus o scădere de 20-30% în piaţa auto, care nu pare să fie recuperată în perioada imediat următoare, mai ales că pandemia încă nu a dispărut, iar specialiștii așteaptă și valul doi al temutului virus.

În 2019, numărul angajaţilor din companie a crescut la 14.761, cu 38 mai mulţi decât în 2018, iar producţia de maşini Dacia a crescut cu 4,2% anul trecut, la aproape 350.000 de unităţi. Chiar și producţia Duster a urcat cu 11% în 2020, la peste 263.000 de maşini.

Bogdan Alecu, jurnalist la Ziarul Financiar are previziuni sumbre pentru anul în curs. ”Vom vedea cea mai puternică comprimare a cifrei de afaceri a Automobile Dacia din istoria sa. Vom vedea o scădere a cifrei de afaceri de cel puţin 20%, dacă nu chiar spre 30 de procente”, spune el.