Lovitură dură pentru Traian Băsescu. E oficial: ce drepturi i se vor retrage fostului președinte
În urmă cu doi ani, în 2019, CNSAS declara că fostul președinte Traian Băsescu a lucrat pentru serviciile secrete comuniste. După acest anunț, fostul președinte a negat acuzațiile. Astăzi, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege legat de acest aspect. Noua lege ar putea să-i retragă drepturile ca fost președinte al statului, pe aceste considerente.
Traian Băsescu acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea
În 2019, CNSAS lansa procedurile judiciare pentru a stabili dacă fostul președinte Traian Băsescu a colaborat vreodată cu așa-numita Securitate. La acel moment instituția și-a întemeiat cererea către Curtea de Apel pe baza documentelor pe care le-a obținut de la Serviciul Român de Informații SRI și Ministerul Apărării.
Potrivit documentelor SRI, Băsescu a fost recrutat și folosit ca sursă de Securitate începând din 1972. În 1976, când a absolvit, ei sugerează că a fost preluat de biroul Securității din Constanța, principalul port din Marea Neagră.
Dosarul său a fost distrus în 1979, fără a fi pus pe microfilm, după ce Traian Băsescu se alătura partidului comunist. Potrivit CNSAS, numele său de cod al Securității era Petrov. Instituția spunea că a găsit note scrise de mână de Traian Băsescu. Notele detaliau informații despre colegii săi universitari și alți străini pe care i-a întâlnit în timpul activităților sale navale.
CNSAS declara atunci că este înregistrat numele ofițerului său de legătură în timpul când a colaborat cu Securitatea. El a respins acuzațiile legate de legăturile cu poliția secretă în timpul regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Fostul președinte a susținut că acuzațiile au un scop politic. Acesta a mai declarat că au fost concepute pentru a-i prejudicia șansele la alegerile pentru Parlamentul European.
„CNSAS a intrat în politică! În timpul campaniei electorale, CNSAS a lansat acuzații de colaborare împotriva mea.”, declara Traian Băsescu.
De asemenea, el a acuzat CNSAS că a scos în mod deliberat documente către presă și că a încălcat legea.
Fostul președinte ar putea rămâne fără privilegiile funcției
Astăzi în Camera Deputaților, conform G4Media, s-a votat cu majoritate de qvorum un nou proiect de lege ce ar putea reduce sau chiar retrage drepturile unui fost înalt demnitar, acuzat fiind de colaborare cu Securitatea. Proiectul vine ca modificare a Legii nr.406/2001, la alineatul .b (3) al art.1.
Prin legea din 2001 se prevăd anumite drepturi pentru foștii președinți de stat, ca și în cazul lui Traian Băsescu. Noile modificări vorbesc despre retragerea acestor drepturi și privilegii, în cazul în care acuzațiile se dovedesc a fi adevărate.
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, se spune în noul amendament la Legea nr.406/2001.
Traian Băsescu a îndeplinit două mandate prezidențiale între 2004 și 2014, timp în care România a aderat la NATO și UE. În calitate de fost președinte, beneficiază, conform legii, de următoarele privilegii și beneficii:
- a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
- b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
- c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
Traian Băescu un nou termen în dosarul CNSAS
După acuzațiile din 2019, Traian Băsescu a făcut apel la această decizie. Apelul formulat de Traian Băsescu va fi judecat în noiembrie anul curent. Secția de contencios administrativ a ÎCCJ a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începutul procesului de recurs formulat de Traian Băsescu în dosarul în care este acuzat.
Reamintim că în timpul procesului de la Curtea de Apel București, Traian Băsescu a negat că ar fi colaborator al Securității. El a mai declarat în instanță că nu știe că i s-a dat un nume conspirativ, dar că rapoartele sale au fost semnate de „căpitanul Traian Băsescu”.
„CNSAS și cu mine avem puncte de vedere total diferite. Un al treilea ne va judeca, judecătorul.
Nu știam că contraspionajul militar este securitatea. Am crezut că este un serviciu al Ministerului Apărării Naționale.”, declara atunci Băsescu.