Lovitură dură pentru toți românii din Germania care sunt proprietari de case. Amenzile sunt de zeci de mii de euro
Statul german i-a luat la ochi pe românii care s-au stabilit acolo, în special pe cei care și-au cumpărat case. Astfel, se poate considera că este lovitură dură pentru toți românii din Germania care sunt proprietari de case. Amenzile date de statul german sunt de zeci de mii de euro.
Românii din Germania, pasibili de amenzi de 50000 de euro. Ce trebuie să facă cu toții
Germania trebuie să se conformeze deja directivelor europene în ceea ce privește performanța energetică a cădirilor. Cum în Germania locuiesc și foarte mulți români, legile îi vor afecta și pe ei.
Directiva privind performanța energetică a imobilelor de locuit, care își propune să facă toate casele europene cu emisii zero, impune proprietarilor de locuințe existente obligația de a efectua renovări ample.
Casele nu se vor mai vinde fără a fi renovate
Astfel, proprietățile care nu îndeplinesc noile cerințe de eficiență energetică impuse prin Directiva UE EPBD nu vor putea fi înstrăinate. Cei care nu se supun legii trebuie să știe că amenda poate ajunge până la 50.000 de euro.
De asemenea, președintele Asociației Centrale pentru Locuințe din Germania critică Parlamentul European pentru noua directivă privind eficiența energetică a locuințelor vechi. Acesta a avertizat populația asupra amenzilor mari.
Amezile sunt uriașe
„Dacă proprietarii refuză să efectueze renovarea obligatorie a proprietății, ei vor primi o amendă de până la 50.000 de euro”, a declarat Axel Gedaschko pentru ziarul Morgenpost.
Costurile renovării, uriașe și ele
În plus, experții susțin că o renovare obligatorie este foarte scumpă, între 80.000 de euro și 120.000 de euro pentru o singură locuință. Renovarea unui imobil pentru reducerea emisiilor la zero presupune înlocuirea ferestrelor, izolarea tavanului de la subsol și mansardă, precum și înlocuirea caloriferelor și a sistemului de încălzire.
„Directiva, așa cum este, e un dezastru pentru oameni cu venituri mici și mijlocii, care reprezintă majoritatea chiriașilor”, a completat Axel Gedaschko.
Centralele de apartament, interzise din 2029
Pe de altă parte, Comisia Europeană a anunțat că la nivelul anului 2029 centralele de apartament vor fi interzise, fapt care îi va afecta și pe români. Adică, din 2029 fără centrale termice de apartament. Încălzirea ar urma să se facă la centrale termice de bloc sau la sistemul public de încălzire.
Astfel, vânzarea sistemelor de încălzire tip centrală termică pe gaze va fi interzisă începând din anul 2029 în toată Uniunea Europeană, deci inclusiv în România, arată un un proiect de directivă.
Interzicerea vânzărilor de centrale termice pe gaz individuale în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign.
Compoziție Foto: Narcisa Tomulescu