Lovitură dură pentru Leonard Orban, fratele lui Ludovic. Klaus Iohannis a semnat decretul

Lovitură dură pentru Leonard Orban, fratele lui Ludovic. Klaus Iohannis a semnat decretul
Leonard Orban, tehnocratul cu ideologii liberale

Războiul dintre Ludovic Orban, fostul lider PNL și șef al Camerei Deputaților, și Klaus Iohannis a ajuns la un nou nivel. Începând de astăzi, 1 noiembrie 2021, fratele fostului lider PNL, Leonard Orban a fost demis de președinte din funcția de  de consilier prezidenţial. Decretul a fost semnat de Klaus Iohannis, după ce acesta cerea eliberarea din funcție.

Leonard Orban, tehnocratul cu ideologii liberale

Fratele celebrului fost lider PNL, este printre puținii foști membrii de guvern, în mandatele lui Emil Boc, Mihai Unguranu și Victor Ponta, venit din aripa tehnocrată. Din 2007, Leonard Orban a deținut funcția de comisar pentru multilingvism în cadrul Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene (UE), mandatul său terminându-se în februarie 2010.

A făcut parte din echipa care a lucrat la programul de aderare al României la Uniunea Euopeană, deținând în perioada de preaderare funcția de negociator șef, la momentul negocierilor finale cu Uniunea Europeană.

În perioada guvernărilor lui Emil Boc, la al doilea mandat, Mihai Ungureanu și Victor Ponta, Leonard Orban a deținut funcția de ministrul român al Afacerilor Europene. De profesie economist, a aboslvit Universitatea „Transilvania” din Brașov, și ulterior și-a luat un master în cadrul Academiei de Științe Economice din București.

După mandatele din cele trei guverne și alte două în cadrul Uniunii Europene, Loenard Orban era numit în funcția de consilier prezidenţial al actualului președinte Klaus Iohannis. Prin esență un tehnocrat, nu are afilieri de partid, deși declara cu ceva vreme în urmă că are ideologii liberale, și participa ca independent în cadrul grupului politic al Parlamentului European Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

Klaus Iohannis îi dă o nouă lvitură lui Ludovic Orban

După alegerile interne din cadrul PNL, câștigate de Florin Cîțu, relațiile dinte Ludovic Orban și Klaus Iohannis s-au tensionat, culminând cu ieșirea fostului lider PNL din grupul parlamentar PNL și demisia de la conducerea Camerei Deputaților. Acuzațiile aduse de Ludovic Orban împotriva noului lider PNL și a președintelui, se pare că acum au luat un alt traseu.

Deși, conform surselor prezidențiale, demisia din funcția de consilier prezidențial a fratelui fostului ldier PNL, ar fi fost cerută de Leonard Orban, faptul că a fost semnat decretul atât de repede, denotă că Ludovic Orban nu mai este deloc în grațiile președintelui Klaus Iohannis. Decretul prin care Leonard Orban este eliberat din funcția deținută a fost semnat marți, 26 octombrie, conform comunicatului emis de Administrația Prezidențială.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 octombrie 2021, decretul privind eliberarea la cerere din funcția de consilier prezidențial a domnului Leonard Orban, la data de 1 noiembrie 2021, în vederea pensionării.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuţia avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale, Președintele României a decis conferirea Ordinului Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Leonard Orban.”, se spune în comunicatul emis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI