Lovitură dură pentru elevi și studenți. Se închid site-urile care vând referate

de: Corina Oprea
10 01. 2024

Lovitură grea pentru toți elevii și studenții români. Aceștia trebuie să știe că site-urile care vând referate urmează a fi închise, deși erau de mare ajutor pentru unii. Cum s-a ajuns la această decizie, dar și ce părere au părinții despre această schimbare majoră.

Elevii și studenții nu mai pot lua referate de pe Internet

După ce Legea 427/2023 a fost implementată, platformele online care comercializează sau pun la dispoziția persoanelor fizice diverse lucrări destinate utilizării în scopuri științifice, precum referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, sau care sunt utilizate în procesul de evaluare, se expun riscului închiderii la cererea autorităților.

Conform noilor reglementări, atât vânzarea, cât și cumpărarea acestor lucrări științifice vor fi sancționate de către autorități, iar amenzile impuse sunt semnificative, variind între 100.000 și 200.000 de lei.

Este esențial să se conștientizeze că aceste măsuri au fost luate pentru a descuraja practicile ilegale legate de comercializarea și achiziționarea de lucrări academice, subliniind importanța integrității academice și a procesului corect de evaluare.

 „În cazul faptei prevăzute la alin. (2) (oferta de vânzare – n.r.), care se săvârșește prin mijloace electronice, agenții constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune și sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții“, se arată în lege.

Cum s-a ajuns la o asemenea decizie

La baza acestor măsuri se află o procedură care implică solicitarea polițiștilor, dar cu necesitatea obținerii aprobării din partea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), entitatea responsabilă și de supravegherea traficului pe internet.

Potrivit noilor reglementări, se introduce și posibilitatea sancționării furnizorilor de servicii de găzduire sau a furnizorilor de rețele de comunicații electronice care refuză să implementeze măsurile impuse de ANCOM. Cuantumul amenzilor aplicabile acestora se situează între 5.000 și 50.000 de lei.

Vezi și: Ce se va întâmpla cu suspiciunile de plagiat în lucrările de doctorat, după noua lege a educației

Procesul de constatare și aplicare a acestor sancțiuni revine personalului ANCOM, consolidând astfel autoritatea acestei instituții în asigurarea respectării normelor și regulamentelor impuse în mediul online.

Aceste dispoziții evidențiază importanța colaborării între forțele de ordine și organismele de reglementare pentru asigurarea unui control adecvat asupra comportamentului online și pentru descurajarea practicilor ilegale.

Pe de altă parte, o altă prerogativă conferită polițiștilor este posibilitatea de a cere specialiștilor în domeniu blocarea totală a accesului la un site în cauză. În situația în care acesta este găzduit de servere amplasate în afara țării, forțele de ordine au capacitatea de a interzice cetățenilor români, prin intermediul unor mijloace tehnice, accesul la respectiva pagină web.

Astfel, polițiștii au atribuția de a „solicita Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro», prin intermediul căruia conținutul ce constituie obiectul constatării contravenției menționate la alin. (2) (oferta de vânzare – n.red.) este disponibil online”.

Mai mult decât atât, au posibilitatea de a „solicita furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv”.

Astfel, aceste dispoziții legale permit autorităților să întreprindă măsuri riguroase în vederea stopării accesului la platformele care încalcă prevederile legale în ceea ce privește vânzarea sau diseminarea ilegală a lucrărilor științifice.

Ce spun părinții despre această schimbare

Părinții nu sunt tocmai de acord cu noua schimbare a autorităților. Din contră, consideră asta o „sufocare“ a surselor de documentare pentru elevi, susținând că acestora le era mai ușor să se inspire și să se informeze în acest fel.

De asemenea, reprezentanții Educației spun că acest fenomen nu poate fi oprit atât de repede, pentru că elevii și studenții români vor găsi alte căi de informare, chiar dacă aceste site-uri vor fi închise.

„Să spunem că închizi acele site-uri care vând astfel de lucrări din domeniile «.ro», dar demersul va fi mult mai dificil pentru cele din «.com», de exemplu, cu implicarea masivă a autorităților.

Ce facem cu anunțurile pe rețelele de socializare, pe grupurile de studenți? Acestea pot fi închise publicului și greu vezi ce se tranzacționează pe acolo.

Apoi, există baze de date cu studenții facultăților, iar anunțurile pot veni prin poșta electronică. Este un pas înainte, dar nu este destul”, a declarat Ștefan Vlaston, președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, pentru adevarul.ro.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, precizează că unele surse de documentare ar trebui păstrate. Consideră că unele dintre acestea sunt chiar foarte utile și echivalente unei vizite la bibliotecă, motiv pentru care ar trebui să rămână disponibile.

„Dacă vorbim de licențe, lucrări de masterat sau doctorat, categoric nu putem permite procurarea acestora de pe internet. Pe de altă parte, există și site-uri care oferă chiar pentru o plată uneori modică, să nu spun gratuit, referate utile pentru elevii de gimnaziu sau liceu. Aici vorbim o sursă de documentare. Este ca și când ai merge la bibliotecă”, a spus Cristache, potrivit sursei citate.