Lovitura dată de Ungaria în Uniunea Europeană. Decizia premierului Orban a stârnit antipatii la Bruxelles

de: Ștefan R. Apostol
10 10. 2021

În Polonia a existat o dispută cu privire la hotărârea curții constituționale. Conform acesteia, legile țării au prioritate față de cele ale Uniunii Europene. Decizia curții a creat dispute în Parlamentul european. Surpriza mare a fost faptul că Ungaria și-a anunțat sprijinul către statul polonez pe această temă.

Decizia Poloniei crează tensiuni în Parlamentul european

Verdictul polonez de joi a adus o condamnare rapidă din partea executivului UE și a principalelor partide din Parlamentul European. Un comentator a descris-o ca pe o „lovitură nucleară asupra ordinii juridice a UE”. De asemenea, a provocat temerile unui „Polexit”, a mai spus oficialul.

Cazul fusese lansat de prim-ministrul Mateusz Morawiecki ca parte a litigiului în curs privind statul de drept care se opune Varșoviei și Bruxellesului. Decizia a venit ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene de Justiție.

Aceasta a decis la începutul acestui an că mecanismul țării de disciplinare a judecătorilor ar încălca regulile UE și a dispus suspendarea acestuia. Parisul și Berlinul au sprijinit Bruxelles într-o declarație comună în care au afirmat că:

„Apartenența la Uniunea Europeană merge mână în mână cu aderarea deplină și necondiționată la valorile și regulile comune”.

Ungaria ia partea Poloniei. Viktor Orban semnează rezoluția

Premierul Viktor Orban a semnat sâmbătă o rezoluție care sprijină hotărârea instanței poloneze care a conferit constituției poloneze supremația asupra dreptului UE. Rezoluția lui Orban face din Ungaria singura țară din UE care a înregistrat în mod confirmat hotărârea controversată a curții constituționale a Poloniei.

Decizia instanței poloneze consideră că unele părți ale dreptului UE sunt incompatibile cu constituția Poloniei. În cazul în care există un conflict, solicită ca, de drept, constituția poloneză să primeze supremația asupra acestor legi ale UE.

Guvernul conservator al Poloniei a salutat decizia, iar Bruxelles-ul a fost mai puțin dornic să o accepte. Situația adâncește diviziunea dintre Comisia Europeană și Polonia cu privire la revizuirea sistemului judiciar de către guvernul polonez.

Rezoluția semnată de Ungaria vine ca urmare a ceea ce Orban numește „rea practică a instituțiilor europene”. În același timp, Ungaria acuză UE că își extinde prea mult competențele.

„Se fac eforturi pentru a priva statele membre de puterile pe care nu le-au cedat niciodată UE. Și asta fără a modifica tratatele UE și prin extinderea competențelor. Primatul dreptului UE ar trebui să se aplice numai în domeniile în care UE are competențe.

Cadrul pentru aceasta este stabilit în tratatele de înființare ale UE.”, se menționează parțial în rezoluție, conform agenției Reuters.