Lovitura dată de Banca Transilvania în 2023. Ion Țiriac a acceptat

de: Stan Nicu
30 01. 2023

Tocmai s-a aflat care este lovitura dată de Banca Transilvania în 2023. Ion Țiriac a acceptat ca BT Leasing și Țiriac Leasing, jucători importanți pe piața de leasing auto din România, să devină aceeași companie. Toate amănuntele fuziunii, în rândurile de mai jos.

Banca Transilvania se dezvoltă pe segmentul de leasing auto. Ce jucător important a cumpărat

BT Leasing și Țiriac Leasing, jucători importanți pe piața de leasing auto din România, au devenit o singură companie.

În urma fuziunii, BT Leasing cu 25.000 de clienți, 500 de milioane de euro în portofoliu, peste 2,8 miliarde lei active și aproape 250 de angajați, va fi prezentă în 11 showroom-uri din țară și face astfel un pas strategic în piața auto.

Anunțul Băncii Transilvania

„Grupul Banca Transilvania prinde viteză pe piața auto prin creșterea și diversificarea bazei de clienți, extinderea ofertei de finanțare alternativă și expertiza complementară a celor două echipe de leasing. Ne-am propus să fim soluția de leasing preferată pentru piața auto, iar serviciile de top pentru business-uri și antreprenori vor fi motorul nostru de creștere. Spunem bun venit clienților Țiriac Leasing în Grupul BT”, a declarat Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Țiriac Leasing, al treilea business de leasing auto din țară

De asemenea, Țiriac Leasing este al treilea business de leasing auto cumpărat de Banca Transilvania, după Idea Leasing, în anul 2021 și ERB Leasing, în anul 2018.

Achiziția Țiriac Leasing de către Grupul Financiar Banca Transilvania s-a făcut în iunie 2022. De asemenea, în 2021, BT Leasing a raportat un profit net de 61,7 milioane de lei la venituri totale de 209 milioane de lei.

BT Leasing, în prezent, are active de 1,366 milioane de lei. În anul 2021, o altă companie de profil a intrat în Grupul BT, Idea Leasing.

EximBank a finalizat fuziunea cu Banca Românescă

Pe de ală parte, EximBank finalizează fuziunea prin absorbţie cu Banca Românească şi a intrat pe piaţa de retail din România din 31 decembrie 2022, devenind astfel o bancă universală cu servicii complete, “asumându-şi misiunea de a susţine creşterea prosperităţii în România şi de a construi parteneriate durabile pentru bunăstarea socială şi performanţa economică a clienţilor săi, prin accelerarea intermedierii financiare”, după cum transmitea banca, potrivit ZF.

Preţul plătit de EximBank pentru noua achiziție a fost de circa 60 mil. euro, la un capital achiziţionat de aproape 130 de milioane de euro. În afară de preţul plătit pentru capital, tranzac­ţia totală a cuprins rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, şi rambursarea, de către Banca Românească, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichidităţile ei. Tranzacţia nu a implicat vrei finanţare din partea statului.