Lovitura cruntă primită de Rusia: ‘Este clar’. Putin aproape că nu mai are scăpare

de: Ștefan R. Apostol
25 12. 2022

Declanșarea războiului din Ucraina, în viziunea Occidentului nejustificat, îi poate aduce mari probleme lui Vladimir Putin. De altfel, problemele sunt deja evidente, numai că ar putea fi pe termen și mai lung. Analiștii vorbesc de lovitura cruntă primită de Rusia, și că Putin aproape că nu mai are scăpare. Dar, deși pare un scenariu îndepărtat, ironia face că s-ar putea chiar să se întâmple. Și asta mult mai devreme decât se preconiza.

Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina și lovitura cruntă primită de Rusia

Deși au existat semnele a ceea ce se întâmplă din 24 februarie, nimeni nu a crezut că Vladimir Putin va genera acest conflict. Deși arbitrar și părtinitor, conflictul a devenit cel mai mare moment tensionat din Europa de Est, de la Cel de-al Doilea Război Mondial și Criza cubaneză din anii 60.

Odată declanșată invazia, în doar câteva săptămâni, autocratul rus a distrus prosperitatea țării sale, într-o încercare nepotrivită de a reconstrui un imperiu condamnat. În pofida înclinației lui Vladimir Putin de a utiliza activele publice în beneficiul personal și al foștilor săi camarazi din KGB, până la 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invazia lui Putin în Ucraina, țara și-a plătit datoriile. În același timp, a acumulat rezerve valutare considerabile și, în cea mai mare parte, a menținut un excedent bugetar.

Cu siguranță, autocrația tot mai dură a lui Putin a lucrat mai degrabă împotriva unor câștiguri socio-economice ulterioare decât în favoarea lor. După 2014 și anexarea Crimeei la Ucraina și chiar când a început pandemia globală din 2020, salariile reale erau în scădere.

În același timp, inegalitatea bogăției era în creștere, iar investițiile străine scăzuseră la niveluri nemaiîntâlnite din 2003. Timp de treizeci de ani de redresare postcomunistă inegală, populația a fost martora renașterii Rusiei. Acum, în schimb, atât rușii cât și Occidentul, asistă la ruina acesteia.

Autocrația lui Vladimir Putin nu a făcut ravagii doar în Ucraina, ci a distrus și Rusia. În puțin mai mult de opt săptămâni, războiul prost conceput de Vladimir Putin a șters câștigurile din ultimele trei decenii.

Rușii au fost transformați în paria internaționali, neputând călători cu ușurință în străinătate și suferind în urma celor mai grele sancțiuni impuse vreodată în istoria lumii.

Povara războiului lui Putin împotriva Ucrainei va fi suportată de cetățenii ruși de rând timp de zeci de ani, dacă nu mai mult. Pagubele aduse societății rusești, economiei, armatei, dezvoltării sale politice și reputației sale internaționale vor trăi mult mai mult decât Vladimir Putin.

Lovitura cruntă primită de Rusia, vine de la Gorbaciov

Deși nu pare, de însăși Federația Rusă este în pericol de a se dizolva, ca urmare a acestui război declanșat. Din ce în ce mai multe voci vorbesc de iminenta prăbușire a granițelor actualei Feerații Ruse, pe fondul încăpățânării liderului de la Kremlin de a recupera teritoriile din Ucraina.

Într-o analiză recentă, se face paralela între declinul URSS, generat de perestroika și glaznost-ul lui Gorbaciov, și ceea ce se întâmplă acum, din cauza deciziilor luate de Vladimir Putin.

„Deși URSS a încetat să mai existe ca entitate juridică după 1991, prăbușirea URSS are loc și astăzi. Cele două războaie cecene, invazia Rusiei în Georgia în 2008, anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, încăierările de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan și cel de-al doilea război Karabah din 2020 dintre Armenia și Azerbaidjan sunt doar câteva exemple care arată că Uniunea Sovietică se prăbușește și astăzi.

Cu toate acestea, istoricii din viitor vor descrie probabil invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina ca fiind cel mai important moment, dacă nu chiar momentul final, al prăbușirii Uniunii Sovietice. Nu se știe când se va încheia războiul din Ucraina, dar probabil că va marca dizolvarea Federației Ruse (succesorul legal al Uniunii Sovietice) așa cum este cunoscută astăzi.

Este incontestabil că Rusia a suferit o lovitură majoră pentru economia sa, o devastare a capacității sale militare și o degradare a influenței sale în regiunile în care a avut cândva influență!”,Luke Coffey, analist în cadrul Hudson Institute.

Scenariul pentru Rusia după terminarea războiului. Supraviețuire sau colaps?

Problema a ceea ce se poate întâmpla cu Rusia însăși odată ce războiul se va încheia, este una de actualitate. Majoritatea analiștilor politici și socio-economici au făcut scenarii. Unele dintre ele par nerealizabile, chiar vorbind și de destrămarea Federației Ruse.

În cazul în care acest scenariu s-ar materializa, SUA ar deveni principala forță, iar Rusia, care a fost ca un tampon, ar deveni doar o piatră de moară pe care „Mighty USA” ar arunca-o în fântână.

Altele, având în vedere eșecurile dramatice deja înregistrate de forțele armate ruse, au devenit motive întemeiate pentru a lua în considerare posibilitatea unor consecințe extreme. S-a luat în considerare, inclusiv un război civil și colapsul statului.

Unii observatori au considert totul doar speculații. Alții, nu mulți, au considerat că acestea sunt scenarii realiste. Cu toate acestea, având în vedere amploarea riscurilor deschise de coborârea Rusiei în haos, aceste posibilități trebuie luate în serios.

Lovitura cruntă primită de Rusia, prin sancțiunile fără precedent, au creat rumoare și neliniște în rândul populației ruse. Deși puține, și repede înăbușite, au existat proteste în marile orașe.

De cealaltă parte, presa rusă în exil, critică dur deciziile lui Vladimir Putin, spunând că lovitura cruntă primită de Rusia ar putea fi chiar dispariția liderului de la Kremlin, având în vedere că, totuși, 90% din populație încă mai crede în el.

Concluzie

Deși lucrurile nu dau semne că se vor remedia curând, Vladimir Putin încă mai speră într-o victorie totală. De cealaltă parte, Ucraina cerșește ajutorul occidental, iar SUA a sărit din nou să-i ajute cu 50 de miliarde de dolari.

Europa de Est trece în această perioadă printr-o nouă remodelare, dacă-i putem spune așa. Unde și când va duce această situație, rămâne de văzut.