Lovitură cruntă pentru români: au interzis la centrale termice. Anunțul de ultimă oră al ministrului Mediului
Intenția autorităților de a interzice centralele termice de apartament nu este nouă. Clujul este printre primele orașe care deja a demarat un astfel de proiect. Astăzi, Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat exact același lucru, declarând că deja se lucrează la un set de măsuri cu privire la acest aspect.
Update 17 decembrie 2021: Noile complexe imobiliare fără centale termice de apartament
Ministrul Mediului Tanczos Barna dă peste cap planurile celor care și-au achiziționat locuințe în complexele noi de blocuri, construite în ultima perioadă. Ieri, într-o intervenție televizată, ministrul a anunat decizia de a interzice montarea de centrale termice individuale în noile ansambluri de locuințe ce s-au construit sau se vor construi în perioada următoare. Decizia va fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2022, la nivel național.
„Pentru viitor propunerea mea este să nu mai permitem centralele individuale în blocurile noi. Vorbim strict de viitor și doar de construcțiile noi. Centrale doar la comun, la nivel de bloc sau scară și cu eliminarea fumului deasupra, la o înălțime de 40-50 de metri, care practic să ducă noxele cât mai departe de nivelul la care este cetățeanul. Aceasta este soluția peste tot în lume, de aceea vedeți la centrale coșuri foarte înalte.
Nu se pune problema în apartamentele existente unde nu este alternativă pentru centrală individuală. Măsura vizează doar blocurile noi, acolo unde se contruiesc acum apartamente și e varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii. În ianuarie sper să avem actul normativ, am discutat în coaliție, am făcut propunerea, o să intrăm cu act normaltiv în Guvern. Sper să aprobăm în ianuarie, februarie cel târziu.”, anunța ieri Ministrul Mediului Tanczos Barna.
știrea inițială
Centralele termice de apartament devin istorie
România a încercat încă din 2014 să reducă poluarea mediului prin diminuarea folosirii de centrale termice de apartament, deși trendul de montare a acestora a crescut încă din acel an. Ulterior, la doi ani diferență, Comisia Europeană prezenta prima strategie de optimizare a încălzirii și răcirii clădirilor de locuințe și industriale, un sector care reprezintă 50% din consumul anual de energie al UE.
Strategia UE era prima inițiativă a UE care aborda problema energiei utilizate pentru încălzire și răcire, chiar și folosirea de centrale termice individuale. Prin transformarea acestui sector în unul mai inteligent, mai eficient și mai durabil, importurile de energie și dependența energetică vor scădea, costurile vor fi reduse, iar emisiile vor fi diminuate.
Strategia este o acțiune-cheie a Strategiei-cadru pentru uniunea energetică și va contribui la îmbunătățirea securității energetice a UE și la abordarea agendei privind clima post-Cop 21, în care erau incluse și punctele referitoare la reducerea centralelor termice individuale.
La ultima întâlnire la nivel înalt de anul acesta, pe marginea poluării, s-au semnat noi acorduri de reducere a emisiilor de carbon, iar conform studiilor centralele termice de apartament contribuie la creșterea procentelor de emisii.
Nu de mult Clujul anunța demararea unui proiect pilot de a instala centrale termice de bloc, scoțând astfel din calcul centralele termice de apartament. Edilul orașului declara că la blocurile cre se vor construi, dacă sunt peste 6 apartamente, se va instala o centrală termică pentru acel bloc, locatarii fiind obligați să nu își mai instaleze centrale de apartamente.
Proiect de măsuri la Ministerul Mediului
Astăzi Ministrul Tanczos Barna a anunțat că la nivelul ministerului pe care-l conduce se lucrează la un nou set de măsuri menite să reglementeze cadrul pentru viitor, spunând că centralele termice de apartament vor ieși din calcul abordându-se exact principiul propus de Emil Boc pentru orașul Cluj-Napoca.
„Pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum.
Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, anunță ministrul Mediului.