Londra: Parlamentul aprobă amânarea BREXIT până la 30 iunie

Londra: Parlamentul aprobă amânarea BREXIT până la 30 iunie

Parlamentul de la Londra a decis ca ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie amânată până la 30 iunie 2019.

Decizia a fost luată cu 412 voturi pentru și 202 împotrivă

Decizia internă a oficialilor de la Londra trebuie prezentată acum Bruxell-ului, care trebuie să decidă dacă acceptă o amânare.

Procedura prevede că Theresa May ar urma să ceară Uniunii Europene o prelungire a termenului limită la care ar urma să se aplice articolul 50 din Tratatul de Funcționare UE cu data aprobată de Legislativul britanic, respectiv până la 30 iunie 2019.

Un răspuns al UE trebuie să vină în urma consultărilor liderilor din restul de 27 de state membre, cel mai probabil în cadrul summit-ului european de la sfârșit de martie.

În situația în care răspunsul va fi unul pozitiv, Marea Britanie ar urma să rămână membră a Uniunii Europene temporar.

Această decizie complică și mai mult situația din Mare Britanie. Amânarea termenului până la 30 iunie ar însemna că britanicii ar urma să organizeze și ei alegeri europarlamentare până cel târziu pe 26 mai, cum s-a stabilit în cadrul UE.

În aceeași ședință de joi seară, Parlamentul britanic a respins un amendament al opoziției laburiste care prevedea amânarea Brexit iar autoritățile de la Londra să organizeze un nou referendum pe această temă. Votul a fost clar împotriva propunerii, cu 334 de voturi împotrivă și doar 85 favorabile.

Actualizare 21.15: Potrivit BBC News, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că extinderea articolului 50, mecanismul care permite ieșirea Regatului Unit din UE la 29 martie, ar avea nevoie de „acordul unanim” al tuturor statelor.

Reprezentantul Comisiei Europene a precizat că liderii țărilor din UE ar trebui „să ia în considerare o astfel de solicitare, acordând prioritate necesității de a asigura funcționarea instituțiilor UE și luând în considerare motivele și durata unei eventuale prelungiri”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost „în contact permanent cu toți liderii” în așteptarea unei decizii oficiale a Londrei, a adăugat purtătorul de cuvânt citat de BBC.

Actualizare 21.2o: În urma voturilor exprimate în Legislativul britanic, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, și-a reiterat sprijinul pentru un nou referendum.

„Reiterez sprijinul nostru pentru votul poporului – nu ca un exercițiu de punctaj politic, ci ca o opțiune realistă de a elimina impasul.” Jeremy Corbyn

O propunere a laburiștilor de a întârzia Brexit pentru a permite Parlamentului să „găsească o majoritate pentru o altă abordare” a fost respinsă cu 318 voturi împotrivă și 302 de susținere.