Locurile de vizitat în colțul de rai din Bucovina. Localitatea unde sunt peisaje de poveste

de: Năstase Mirabela
11 10. 2021

Bucovina este cu a adevărat un colț de rai, prin obiectivele sale turistice care pot fi vizitate. Aici, localitatea simbol a Bucovinei este atestată documentar încă din vremea lui Ștefan cel Mare.

Locurile de vizitat în colțul de rai din Bucovina

Localitatea din Bucovina unde sunt peisaje de poveste este Gura Humorului, iar frumusețile naturii se îmbină cu principalele atracții – mănăstirile. Gura Humorului este una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice din România.

Localitatea a fost și este încă un centru religios de o importanță deosebită. Ea este situată în partea de est a Carpaților Orientali, reprezentând limita dintre două subunități ale Carpaților Orientali, mai exact Obcinile Bucovinei, în nord, și Munții Stănișoarei, în Sud. Gura Humorului a fost declarată oraș din anul 1904 și este atestată în documentele emise de cancelaria Moldovei, de la început de secol XV, atunci când vornicul Oană a întemeiat vechea mănăstire a orașului, la o distanță de 6 km de actualul oraș.

Acest oraș este străbătut de șoseaua europeană E576 Suceava – Gura Humorului – Vatra Dornei – Bistriţa Năsăud, situat fiind la 37 km de Suceava, centrul administrativ al judeţului, 36 km de oraşul Fălticeni, 33 km de oraşul Câmpulung Moldovenesc. Accesul în localitate se realizează și pe cale feroviară.

Locuri de vizitat în Gura Humorului

Orașul strânge anual sute de mii de turiști, datorită faptului că pe teritoriul său este mănăstirea Voroneț, monument istoric și religios, care datează din anul 1488, precum și datorită poziționării orașului. Rezervația naturală Piatra Șoimului este situată la câteva sute de metri în amonte de rezervația Piatra Pinului.

Apoi, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o instituție singulară în rețeaua culturală românească, iar vizitatorilor i se dezvăluie taine nebănuite ale calendarului popular bucovinean, de la practicile de la Sfântul Andrei și până la cele de Crăciun, Anul Nou și Bobotează, începuturilor de an agrar, pastoral, apicol și pomicol etc. Deosebite sunt și mănăstirile din apropiere de Gura Humorului, fiind considerate adevărate bijuterii arhitecturale: mănăstirea Humor, mănăstirea Voroneț, mănăstirea Arbor, mănăstirea Sucevița și mănăstirea Putna.

Mănăstirea Voroneț

Este una dintre cele mai cunoscute biserici din România, celebră prin frescele zugrăvite în nuanță de ”albastru voroneț”.  Mănăstirea Voroneț este situată la 4 km de Gura Humorului și a fost înălțată în anul 1488.

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este prima, dar și cea mai importantă ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare. Mănăstirease află la aproximativ 70 de kilometri de Gura Humorului. De peste cinci sute de ani, ea atrage credincioșii prin istoria și legendele ei. Mănăstirea Putna este situată între Obcinele Bucovinei, într-un loc pitoresc înconjurat de dealuri împădurite și de peisaje sălbatice.