Locul unic din România unde femeile pot să traiască gratuit. Trebuie să îndeplinească o singură condiție

de: Bișinicu Andreea
29 12. 2022

Pare incredibil, dar este adevărat. Într-un județ din România, femeile vârstnice și singure pot locui fără să plătească niciun ban, dacă îndeplinesc o anumită condiție. Ele sunt binevenite oricând și nu sunt nevoite să muncească, pentru a-și câștiga traiul.

Lăcașul sfânt în care femeile în vârstă vin să locuiască pe gratis

Schitul Babicilor este un lăcaș sfânt din Jurilovca, județul Tulcea, unde femeile în vârstă, fără posibilități materiale și singure, pot veni să locuiască, fără să simtă grija zilei de mâine.

Lăcașul nu găzduiește persoane de sex masculin, iar schitul le primește cu brațele deschise pe femeile singure, care și-au pierdut casa și nu mai au persoane care să le îngrijească.

Odată ajunse aici, singura condiție pe care trebuie să o urmeze urmașele Evei este să-și petreacă viața în rugăciune, primind alimente și haine de la localnici. Cu alte cuvinte, ele trăiesc precum călugărițele și se roagă pentru cei care le oferă ajutor.

Schitul Babicilor din Tulcea aparține Bisericii ce poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului, ctitorită în anul 1838.

„Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne. Este un lăcaș fără bărbați.

Se retrag femeile care nu au posibilități materiale de întreținere, ba chiar și unele care au, dar se retrag aici pentru a le fi mai ușor să participe la toate slujbele care se fac la biserică.

Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”, a declarat Maxim Busla, un lipovean de 65 de ani din Jurilovca, fost inginer piscicol, exclusiv pentru Libertatea.

Citește și Locul spectaculos din România care te lasă mut de uimire. Un lăcaș sfânt apare din apa unui lac

„Stau aici și sunt ajutate, se întrețin prin pomenile date de oameni!”

Potrivit tradiției, numele schitului vine de la cuvântul rusesc „babușca” ce semnifică „bunică”, acesta fiind un loc unic în România unde bătrânicile de pretutindeni își găsesc liniștea și au parte de un acoperiș deasupra capului, fiind îngrijite de către localnici.

„Eu știu de la mama mea, care era născută în anul 1919, că, de când se știa ea, aici au fost aceste căsuțe. Au mai fost refăcute, oameni cu dare de mână au făcut altele mai noi. Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici.

Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente. Unii mai aduc și lemne.

Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele.

Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici.”, a completat inginerul pentru sursa citată.

Citește și Biserica în care s-au oferit vouchere de 600 de lei enoriaşilor. E un mare ajutor înainte de Crăciun