Locul unic din România care are o vechime de 8.000 de ani. Este și cel mai vechi din Europa

de: Ștefan R. Apostol
12 11. 2022

Până de curând se spunea despre Salina Turda că este una dintre cele mai vechi mine de sare din Europa. Noile descoperiri arheologice vin să detroneze salina, spunând că au descoperit, de fapt, cea mai veche exploatare de apă sărată. Arheologii au adus la lumină locul unic din România care are o vechime de 8.000 de ani.

Locul unic din România care are o vechime de 8.000 de ani detrnoează Salina Turda

Timp de zeci de ani, Salina Turda a fost considerată una dintre cele mai vechi mine de sare din Europa. Este vorba de una dintre exploatările miniere unde au existat aproximativ 2.000 de ani de activitate extractivă care a început în epoca preromană. După cum bine știm, salina se află în Transilvania, la câțiva kilometri de Cluj, unul dintre cele mai frumoase orașe din România.

Dar, iată că noile descoperiri arheologice vin să detroneze statutul salinei din Turda, prin descoperirile făcute. În esență este vorba de un sit arheologic, care a scos la lumină locul unic din România. Conform specialiștilor acesta are o vechime de 8.000 de ani:

„Cea mai veche exploatare de apă sărată la nivel mondial, cea de la Lunca, a fost vizitată de arheologi preistoricieni.

În felul acesta noi, ca instituţie muzeală, promovăm unul dintre cele mai importante situri arheologice din Neamţ”, a declarat Vasile Diaconu, cercetător ştiinţific la CMN, arheolog și expert expert în patrimoniu național.

Cea mai veche exploatare de apă sărată de la Lunca

Deși descoperirea este una spectaculoasă, până de curând nu știa nimeni de ea. Datorită eforturilor unor echipe de specialiști, acest loc cu o vechime de 8.000 de ani este astăzi adus la lumină. Specialiștii care s-au ocupat cu situl arheologic au dat și explicații despre cum s-ar fi format locul unic din România care are o vechime de 8.000 de ani:

„Prin condiţiile de mediu favorabile pe care le-a oferit comunităţilor umane, Bazinul Hidrografic al Dunării a avut un rol fundamental în procesul de neolitizare al Europei, început pe actualul teritoriu al României în urmă cu peste 8.000 de ani.

Atunci au fost puse bazele societăţii moderne de astăzi, omul adoptând un mod de viaţă sedentar, devenind producător de hrană.”, arată Complexul Muzeal Naţional Neamţ, potrivit Adevarul.ro.

Situl se află în județul Neamț, spun arheologii, în localitatea Vânători, iar descoperirea acestuia a fost un efort comun al arheologilor din județ, alături de echipe britanice, spaniole și germane de arheologi. Datarea vechimii sitului și a vestigiilor descoperite aici, se mai face precizarea, s-a făcut prin metoda Carbon14. Prin această metodă s-a reușit autentificarea descoperirilor din situl de la Lunca.