Cel mai impresionant drum din România sărbătorește astăzi 50 de ani. Transfăgărășanul este un important obiectiv turistic, atrăgând anual mii de vizitatori, atât români, cât și străini. Totuși, acesta ar putea fi recent concurat de Transapuseana, o nouă șosea montană ce va fi inaugurată la sfârșitul acestei luni.
Drumul a fost reabilitat cu fonduri europene, facilitând accesul la mai multe comune și oferind o nouă cale de acces spre inima Munților Apuseni.
Drumul Județean 107 I, cunoscut sub denumirea de Transapuseana, leagă municipiul Aiud de orașul Abrud și traversează comunele Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium. Vizitatorii care ajung în această zonă se pot bucura de peisaje frumoase și de aer curat.
„E minunat! Este fantastic și peisajul, nu am cuvinte. Sunt foarte încântată, foarte încântată că am ales acest traseu. De la Aiud până la Mogoș, drumul este curea, este foarte bun. Cu rigole, cu locuri de refugiu.”
Pentru locuitori, reabilitarea drumului reprezintă un vis devenit realitate, mai ales după ce, în ultimele 30 de ani, zona a fost afectată de o depopulare semnificativă. Din cauza condițiilor proaste ale șoselei, mulți au ales să se mute din această regiune.
„Păcat că s-o închis uzinele de jos, de la Aiud, se putea face naveta, era extraordinară pentru tineret, nu mai plecau de aici din zonă. Avem vizitatori în zonă, e foarte bine.”
Autoritățile locale afirmă că fenomenul depopulării este dificil de inversat, însă reabilitarea drumului poate ajuta la menținerea populației actuale și la generarea de noi locuri de muncă și investiții în regiune.
Vasile Raica, primar, comuna Râmeţ, județul Alba: (Ați eliberat autorizații de construcție mai mult decât de obicei?) Da, anul ăsta, anul trecut, cele mai multe.
Petruţ Bujor, primar, comuna Ponor, județul Alba: Înainte se făceau două ore jumate până la Aiud, 35 de kilometri, erau gropi, groapă după groapă, acum se face în 40 de minute.
Dan Popescu, administrator public, Consiliul Judeaţean Alba: Oferă posibilități de a vedea un peisaj extraordinar, de a te plimba cu bicicleta.
Lucrările la Transapuseana au început acum cinci ani, însă, din cauza terenului dificil, recepția finală va avea loc abia la sfârșitul acestei luni.