Locul secret din avion în care se odihnesc piloții în timpul unei călătorii transoceanice

Locul secret din avion în care se odihnesc piloții în timpul unei călătorii transoceanice
Locul secret unde se odihnesc piloții de avion atunci când sunt prea obosiți. Data viitoare când vei observa ușa, fii cu ochii-un patru!

Data viitoare când călătoriți cu avionul pe distanțe mari, fiți cu ochii-n patru! S-ar putea ca, la un moment dat, să descoperiți o ușă discretă într-o anumită zonă a avionului. Dacă vedeți că un pilot sau un însoțitor de bord trece dincolo de ea, înseamnă că acesta s-a dus să se odihnească. Dacă nu ați bănuit nimic până acum, ei bine, există într-adevăr un spațiu unde personalul de la bordul avionului poate să doarmă. Află care este locul secret unde se odihnesc piloții.

Locul secret unde se odihnesc piloții

Atmosfera din avion poate fi comparată puțin cu cea de la Disney. Membrii echipajului păstrează întotdeauna magia în spatele ușilor închise. Probabil și pentru că nu am fi prea liniștiți dacă am afla că un pilot doarme în timpul călătoriei, nu-i așa? De obicei, membrii echipajului nu sunt neapărat bucuroși să le arate turiștilor împrejurimile. Mai ales atunci când „Accesul interzis pasagerilor” indică un mesaj cât se poate de clar.

Rețineți, însă, că în partea din față sau din spate a avionului, există o ușă foarte discretă. Dacă un pilot sau un însoțitor de zbor trece dincolo de ea, înseamnă că acesta își va petrece ceva timp odihnindu-se. Nu toate avioanele prezintă, în schimb, astfel de facilități, ci doar cele care călătoresc pe distanțe mari. Iar asta pentru a evita vreun incident grav în timpul unui zbor, în cazul în care pilotul nu este odihnit.

Amplasarea acestora variază în funcție de tipul de aeronavă. În cazul avioanelor moderne, Boeing 787 sau Airbus A350, cabinele de odihnă sunt situate deasupra cabinei principale, în partea superioară a fuselajului. Aceste cabine sunt ca niște mini-apartamente.

Piloții trebuie să treacă mai multe teste limită pentru a ajunge să ocupe funcția cu pricina. Ei își concentrează toată atenția pentru a asigura pasagerilor un zbor liniștit. Așadar, când obosesc, un somn liniștitor este bine-venit. Ei nu aud foarte mult zgomot în cabinele de odihnă, compartimentul fiind mai izolat. Echipajul avionului poate avea, astfel, un program de odihnă scurt, dar pe cinste.

Cum sunt organizate cabinele de odihnă

Nu la fel de fericiți sunt și piloții care manevrează avioane mai vechi. Cabinele de odihnă sunt situate, aici, în cala de marfă sau chiar în interiorul cabinei principale. Așa cum probabil ați ghicit deja, dimensiunea acestora este mult mai mică decât cea a avioanelor noi. Pentru ca tot echipajul să aibă timp să doarmă, turele de odihnă trebuie să fie mai mici decât în cazul angajaților din avioanele noi.

Cabinele de odihnă pentru piloți sunt separate de cele pentru însoțitorii de zbor, în general. Cele destinate piloților sunt proiectate pentru cuplu, în timp ce restul cabinelor pentru odihnă prezintă mai multe spații comune pentru dormit.

În cazul cabinelor de odihnă destinate însoțitorilor de zbor, acestea sunt de obicei situate deasupra bucătăriei de la pupă, un loc situat în partea din spate a avionului. Aici se pregătesc, de regulă, băuturile și mesele pentru pasagerii din avion.

Decizia finală referitoare la cum trebuie construită, ce trebuie să prevadă și unde trebuie situată o cabină de odihnă din avion este luată de organismele de reglementare, cum ar fi Administrația Federală a Aviației. Totuși, și companiile aeriene au un cuvânt de spus în acest sens.

Există câteva reguli de la care nimeni nu se poate abate în astfel de cazuri. De exemplu, paturile supraetajate trebuie să aibă o dimensiune minimă de 198 x 76 de centimetri. De asemenea, ele trebuie aibă cel puțin un metru cub de spațiu asigurat în jurul lor, potrivit publicației AC&V.