Locul ocupat de România la frecvența bețiilor. Este îngrijorător, ce au anunțat specialiștii
OMS a analizat într-un raport recent, modificări ale consumului de alcool în timpul și înaintea pandemie. Concluzia a fost că datele depind de nivelul inițial de consum, acestea fiind făcute în 9 țări europene. Printre acestea se numără și România, iar locul ocupat de țara noastră nu este unul chiar îmbucurător, când vine vorba de consumul de alcool.
Consumul de alcool în timpul pandemiei
Raportul OMS, publicat recent, sugerează că schimbările în consumul de alcool în primele luni ale pandemiei au fost distribuite inegal între grupurile de consumatori. OMS a investigat posibilele diferențe între țări în ceea ce privește modul în care modificările consumului de alcool depind de consumul inițial, înainte sau la începutul pandemiei.
În același timp a investigat și modul în care modificările consumului se traduc în posibile modificări ale prevalenței consumului excesiv de băuturi alcoolice. Raportul s-a bazat pe date din Sondajul european privind consumul de alcool și COVID-19 (ESAC) realizat în Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, România Norvegia, Polonia, Spania și Regatul Unit.
Consumul din anii trecuți și modificările au fost măsurate prin AUDIT-C. Obiceiurile de consum au fost comparate în funcție de percentilele nivelurilor de consum pre-pandemice, sub sau peste percentila 90. În toate țările, băutorii, din cele mai mari 10% pentru consumul de alcool înainte de pandemie, și-au mărit consumul în timpul pandemiei.
Schimbările absolute în rândul celor care consumau alcool inițial sub acest nivel au fost modeste. Procentul de persoane care au raportat mai puțin de 28 unități de alcool pe săptămână a crescut semnificativ în șapte din 9 țări.
„În timpul primelor luni ale pandemiei COVID-19, consumul în decilul superior al băutorilor a crescut, la fel ca și prevalența băutorilor înrăiți, în contrast cu un consum în scădere în alte grupuri din eșantion.”, spune raportul OMS.
România ocupă un rușinos loc 2 la consum în Europa
Raportul OMS, în graficul realizat pe perioada 2019-2021, scoate în evidență consumul pe țările analizate, iar în dreptul României apare un procent alarmant de 11 litri pe cap de locuitor, după cum urmează:
- Consum de alcool înregistrat: 11.30
- Consum de alcool neînregistrat: 4.00
- Consum total: 15.30
din care
- Bere: 4.07
- Vin: 2.33
- Spirtoase: 4.14
- Total consumatori bărbați: 31.80
- Total consumatori femei : 15.00
- Total consumatori: 24.50
Cu alte cuvinte România, în perioada de pandemie a urcat, la nivel european, pe locul doi, ceea ce reprezintă un procent de creștere alarmant. Medicii din România spun că sunt din ce în ce mai mulți pacienți care ajung cu intoxicații de etanol la urgență, ca urmare a consumului de alcool dus la extrem.