Locul neaşteptat din Bucureşti în care Ceauşescu voia să îşi mute reşedinţa. Nu îi mai plăcea vila din Primăverii

de: Sabina Anastasia
02 05. 2023

Dezvăluiri despre fostul lider comunist al României. S-a aflat care era locul neaşteptat din Bucureşti în care Ceauşescu voia să îşi mute reşedinţa. Avea în plan să îi aducă aici pe toți demnitarii, cu tot cu locuințe, pentru a-i avea la îndemână.

Ce reședințe de lux a avut fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost considerat extrem de bogat, în mai multe analize estimându-se că fostul lider comunist se bucura de o avere netă de câteva miliarde de dolari. A fost, totuși, dificil de determinat cu exactitate câți bani avea, întrucât o mare parte dintre aceștia au fost plasați în conturi secrete sau băgați în investiții.

Cert este că, din 1965 până în 1989, Nicolae Ceaușescu a dus o viață de lux, în timp ce majoritatea românilor trăiau în sărăcie. Fostul lider comunist și partenera sa de viață, Elena Ceaușescu, au avut acces la o gamă vastă de resurse și bunuri, printre care și palate și reședințe de lux.

Una dintre cele mai faimoase reședințe ale fostului lider comunist a fost Palatul Parlamentului din București. Este vorba despre una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, construită ca simbol al puterii și bogăției. Nicolae Ceaușescu mai deținea și o reședință în Pădurea Snagov, o casă de vară lângă Marea Neagră și o cabană de vânătoare în Munții Carpați.

Totuși, o foarte mare parte din timp fostul cuplu dictatorial îl petrecea la vila cunoscută astăzi drept „Casa Ceaușescu”. Ce mulți nu știu este că Nicolae Ceaușescu plănuia să abandoneze reședința de pe Bulevardul Primăverii, nr. 50. Dezvăluirea a fost făcută de arhitectul fostului lider comunist, Camil Roguski.

Locul neaşteptat din Bucureşti în care Ceauşescu voia să îşi mute reşedinţa

Camil Roguski a vorbit în cartea „Adevăruri interzise” despre planurile pe care le avea Nicolae Ceaușescu privind o viitoare reședință în care ar fi dorit să se mute. Ar fi fost vorba despre o insulă artificială ce urma să fie construită pe Lacul Morii, inaugurat în anul 1986, ca încununare a lucrărilor de sistematizare a cursului râului Dâmboviţa, ce traversează Bucureştiul.

„La un moment dat, a vrut să-şi mute reşedinţa. (…) A vrut să-şi facă o reşedinţă în zona comunei Roşu, în mijlocul Lacului Roşu, pe o insuliţă”, a notat arhitectul lui Nicolae Ceaușescu, Camil Roguski, în cartea „Adevăruri interzise”.

Denumirea lacului este folosită greșit, specialistul făcând referire, de fapt, la cel care se află la granița cartierelor bucureştene Crângaşi, Giuleşti şi a satului Roşu, ce aparţine de comuna Chiajna, potrivit Libertatea. Aici, Nicolae Ceaușescu și-ar fi dorit să aducă toată elita comunistă, pentru a-i avea pe demnitarii de partid și de stat la îndemâna lui.

Te-ar putea interesa și: Singura femeie care l-a făcut pe Nicolae Ceauşescu să îngenuncheze. Nu, nu este vorba despre Elena: „Era nonconformistă”

Insula de pe Lacul Morii, pe care fostul lider comunist dorea să o transforme în reședința sa adăpostește astăzi doar câteva ruine ale unor construcții neterminate. Primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu, anunța în anul 2022 că în zona cu pricina ar urma să fie amenajat un parc cu spații de recreere moderne și prietenoase, terenuri de sport, facilități sportive și de petrecere a timpului liber și vegetație spectaculoasă, structurată pe patru paliere de înălțime.