12 mai 2023 | 15:21

Locul misterios din România unde s-au găsit mai multe comori. A fost descoperit în anii ‘50

Diverse
Locul misterios din România unde s-au găsit mai multe comori. A fost descoperit în anii ‘50
Locul misterios din Romania unde s-au gasit mai multe comori. A fost descoperit in anii ‘50

Probabil nu știai asta, însă în județul Hunedoara vei găsi foaret multe cetăţi dacice, unele dintre aceste aşezări reușind să devină cunoscute în toată lumea, în timp ce altele au fost uitate complet. Cum arată locul misterior unde specialiștii au găsit comori de neprețuit.

Vârful lui Hulpe, o cetate dacică valoroasă, uitată în timp

Cetatea dacică Vârful lui Hulpe este situată la mai puțin de cinci kilometri de Sarmizegetusa Regia, așezare în jurul căreia localnicii ar fi găsit diverse comori neprețuite.

Locul a fost descoperit în anii ’50 de către un grup de arheologi coordonați de istoricul Constantin Daicoviciu, în timp ce studiau rămășițele așezărilor antice din jurul Sarmizegetusei Regia.

Potrivit istoricilor și experților în arheologie, cetatea Vârful lui Hulpe ar fi avut rolul de a apăra capitala dacilor de invadatori, în contextul în care barbatii s-ar fi apropiat de Sarmizegetusa Regia dinspre valea Sibișelului prin zona cătunului Măgureni.

„În acei ani, o cale ferată forestieră pornea din Orăștie spre satele și exploatările de pădure din Munții Orăștiei.

Calea ferată ecartament îngust care urma valea Grădiștii, până la poalele capitalei dacilor, avea mai multe ramificații, împreună cu care însuma aproape 60 de kilometri.

Din satul Grădiștea de Munte liniile forestiere se afundau în pădurile de pe văile Rea, Mică, Godeanului și Anineșului – cea din urmă ajungând până la poalele cetății dacice Vârful lui Hulpe, unde se afla un canton forestier.”, notează cei de la Adevărul.

Citește și Locul interzis de lângă Sarmizegetusa. De ce comuniştii nu au lăsat pe nimeni acolo ani de zile

„Cetatea este înconjurată de numeroase așezări mai mici!”

Cercetătorii au descoperit pe dealul Fața Cetei, în apropiere de Vârful lui Hulpe, circa 40-50 de terase antice, ajungând la concluzia că zona ar fi fost, într-adevăr, locuită de cetățeni daci în acele vremuri.

Numeroase piese de ceramică dacică pictată și un depozit de obiecte de fier au fost găsite în vecinătate. Mai mult de atât, în Râpa cu Galbeni, lângă cetatea dacică menționată anterior, a fost găsit un real tezaur de aur la 1800.

De mai bine de 60 de ani, oamenii de știință nu au mai cercetat rămășițele fostei cetăți dacice Vârful lui Hulpeî. Una dintre puținele lucrări despre situl arheologic a fost publicată abia în 2015, de arheologul Aurora Pețan, sub titlul „Cetatea dacică de pe Vârful lui Hulpe”.

„Enigmatica cetate dacică de pe Vârful lui Hulpe este cea mai apropiată cetate de Sarmizegetusa Regia.

Nu a fost niciodată cercetată de arheologi și nu a fost nici măcar vizitată de aceștia, în ultimii 50 de ani, fapt ce reiese din informațiile publicate.

Cetatea este înconjurată de numeroase așezări mai mici sau mai mari, compacte sau răsfirate, între care se numără a doua așezare ca mărime după cea de pe Dealul Grădiștii, alcătuită din circa 40 de terase.

Nici aici nu s-au făcut niciodată cercetări, cu excepția a două sondaje în anul 1958”, arăta arheologul, pe blogul fundației Dacica.

Sursa foto și video: Adevărul

Citește și Satul numit ‘Mica Toscana’ de care puţini au habar. E un loc mirific, străinii ar plăti bani grei ca să vină aici

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Regele Charles l-ar putea primi pe fiul său la sfârșitul lunii. E valabil și pentru Meghan?
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro