Locul incredibil din România de care puțini au auzit. Parcă ajungi în altă țară, trebuie să-l vizitezi
România are o istorie presărată de multe momente importante, parte din ele accentuate prin documente, dar și prin monumente care elogiază în felul lor, aceste capitole ale istoriei zbuciumate. Printre acestea se numără și spectaculosul monument dedicat celor care și-au jertfit viața în perioada „Războiului de Întregire Națională” dintre anii 1916-1918. Conform celor care au ajuns aici, Mausoleul de la Mateiaș este locul incredibil din România de care puțini au auzit.
Independența României și jerfa soldaților români
Imperiul Otoman avea să pună stăpânire pe aceste meleaguri, iar evoluția statală avea mult de suferit, dar au existat și perioade de înflorire economică și socială.
Vine anul 1877, an în care este declanșat Războiul Ruso-Turc, care s-a desfășurat între 1877–1878. În urma acestui război, România avea să-și câștige independența față de Imperiul Otoman.
Dar, aflat la granița unor mari imperii, statul român avea să fie implicat și în Primul Război Mondial, care a adus și mari sacrificii din partea populației române și a armatei sale. Declanșarea acestui război avea să ia prin surprindere Europa, Germania dovedind că este o putere importantă, lucru dovedit de altfel și în Cel De-al Doilea Război Mondial.
România acelor ani avea să treacă prin situații critice, mai ales datorită Imperiului Austro-Ungar și a dominației sale în partea de vest a statului, în Transilvania. Implicată în acest război, România avea să piardă multe vieți pe câmpurile de luptă, iar în cinstea acestor eroi aveau să apară și monumente ce vor elogia sacrificul suprem făcut. Istoria acestei nații a fost plină de mari cumpene, iar printre aceste spectaculoase monumente, se află și locul incredibil din România de care puțini au auzit.
Mausoleul de la Mateiaș, locul incredibil din România de care puțini au auzit
Situat în județul Argeș, pe raza comunei Valea Mare-Pravăț, Mausoleul de la Mateiaș tronează pe platforma de aici, aducând aminte de acele sacrificii făcute de soldații români în Primul Război Mondial.
Conform datelor istorice, construcția avea să înceapă în 1928, și avea să fie finalizată în 1935. Arhitecții care au conceput Mausoleul de la Mateiaș sunt Dumitru Ionescu-Berechet și State Baloșin. În ceea ce privește construcția propriu-zisă, de asta s-a ocupat constructorul italian De Nicolo, folosind la construcție doar calcar adus din zona Albești.
Mausoleul de la Mateiaș a fost construit în memoria diviziilor 22 și 12 Infanterie, conduse de Generalul Traian Găiseanu, care reușeau în acele zile ale războiului să reziste în fața armatelor invadatoare care aveau în plan să străpungă frontul și să ajungă spre Câmpia Română. Luptele de aici s-au dat în perioada 25 septembrie – 23 noiembrie 1916, iar Mausoleul de la Mateiaș găzduiește astăzi 31 de cripte în care sunt depozitate osemintele a peste 2.300 de soldați români.
Parte din turiștii români, care merg spre Brașov, pe Drumul european E574 (DN 73),dinspre Câmpulung spre Brașov, pe Dealul Mateiaș, vor putea admira Mausoleul de la Mateiaș, considerat a fi locul incredibil din România de care puțini au auzit.