Locul în care Vladimir Putin ar putea fi arestat. Anunţul a fost făcut de Curtea Penală Internaţională

de: Ștefan R. Apostol
19 07. 2023

La începutul acestui an, pe 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, acuzațiile fiind de crime de război, genocid și crime împotriva umanității. Recentele informații, bazându-se pe acest mandat, vorbesc de locul în care Vladimir Putin ar putea fi arestat, anunțul fiind făcut chiar de Curtea Penală Internaţională.

Curtea Penală Internaţională și mandatul de arestare pe numele liderului rus

Deși nu are titlul executoriu, ci mai mult unul simbolic, așa cum spun unii analiști, mandatul emis pe 17 martie 2023 de către Curtea Penală Internaţională se bazează pe anchete privind crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Vezi și: Vladimir Putin amenință Armenia dacă se va supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale, care a emis un mandat de arestare pe numele lui. Ce consecințe grave vor exista

În afară de Vladimir Putin, celălalt oficial rus acuzat este și Maria Lvova-Belova, comisar rus pentru drepturile copilului, pentru presupusa responsabilitate pentru crima de război de deportare și transfer ilegal de copii în timpul invaziei rusești în Ucraina.

Mai trebuie reamintit că mandatul împotriva lui Vladimir Putin este primul împotriva unui membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Care este locul în care Vladimir Putin ar putea fi arestat?

Luna viitoare va avea loc un important summit în Africa de Sud, la Johannesburg, ”BRICS Summit”, iar conform informațiilor de până la această oră, liderul de la Kremlin ar putea lua parte la lucrările acestuia.

Dar, cum există acest mandat emis de CPI, liderul Africii de Sud a declarat că țara sa ar risca un război cu Rusia dacă l-ar aresta pe președintele Vladimir Putin la un summit diplomatic care va avea loc luna viitoare la Johannesburg.

Vezi și: Ce a făcut Vladimir Putin la o zi de la eliberarea mandatului său de arestare. Imaginile care arată că nu e bine deloc VIDEO

Dezvăluirea făcută de președintele Cyril Ramaphosa, într-o declarație sub jurământ făcută publică marți, a fost cel mai clar indiciu de până acum că Africa de Sud caută orice modalitate posibilă de a evita arestarea lui Putin luna viitoare, aceasta fiind o reuniune planificată de mult timp a șefilor de stat din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, un bloc cunoscut sub numele de BRICS.

Președintele Cyril Ramaphosa nu vrea război cu Rusia și Vladimir Putin

Mandatul face ca Africa de Sud, în calitate de semnatar al curții, să fie obligată din punct de vedere legal să îl aresteze pe președintele rus. Rusia a spus că arestarea lui Putin ”ar fi o declarație de război”, a declarat președintele Cyril Ramaphosa.

”Ar fi incompatibil cu Constituția noastră să riscăm să ne angajăm într-un război cu Rusia”, a scris Ramaphosa în declarația sub jurământ de 32 de pagini, conform NYTimes.

Președintele Cyril Ramaphosa a răspuns la o petiție a celui mai mare partid politic de opoziție din Africa de Sud, Alianța Democratică, care a cerut unui tribunal din Pretoria, capitala executivă a națiunii, să forțeze guvernul să îl aresteze pe liderul rus dacă acesta va participa la summitul de la Johannesburg, la sfârșitul lunii august. Se așteaptă ca instanța să audieze vineri argumentele în acest caz.

Vezi și: Putin, arestat în Africa de Sud? Liderul de la Kremlin, în pericol. Avertismentul autorităţilor africane

Președintele Cyril Ramaphosa a susținut în declarația sa că ”Declarația drepturilor din Africa de Sud cere guvernului să protejeze și să promoveze anumite drepturi, inclusiv dreptul de a fi liber de orice formă de violență”.

Un act care ar fi perceput ca o declarație de război din partea Rusiei ar fi nesăbuit„, a mai scris președintele Ramaphosa, continuând să accentueze ideea că arestarea lui Vladimir Putin ar intra în conflict cu obligațiile sale și cu ”obligațiile constituționale ale guvernului”.

O misiune întâmpinată cu scepticism

De asemenea,  a susținut că arestarea lui Putin ar intra în conflict cu efortul Africii de Sud de a intermedia un acord de pace între Rusia și Ucraina. Liderul sud-african s-a alăturat luna trecută mai multor lideri africani care s-au întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, și apoi cu Putin la Sankt Petersburg,  pentru a discuta o cale de a pune capăt războiului, de altfel o misiune care a fost întâmpinată cu scepticism din partea ambilor.

Africa de Sud a explorat opțiuni care i-ar permite să evite arestarea liderului rus dacă acesta merge la Johannesburg. Ramaphosa a mai declarat că se consultă cu liderii fiecărei țări BRICS și a cerut instanței să îi acorde timp pentru a finaliza consultările.

Vezi și: Vladimir Putin, înlăturat. Elita din Rusia are planul făcut, se va întâmpla mai repede decât se credea

Săptămâna trecută, vicepreședintele Africii de Sud, Paul Mashatile, a declarat că țara sa a evocat posibilitatea de a organiza summitul virtual sau de a-l muta în China. Ambele opțiuni au fost respinse de partenerii BRICS ai Africii de Sud.

Oficialii ruși s-au împtrivit unei sugestii ca ministrul de externe rus să participe în locul liderului rus, a mai spus Paul Mashatile, la summitul programat să se desfășoare între 22 și 24 august.