Locul în care să nu ţii niciodată pâinea. Multe gospodine fac aşa de teamă să nu se strice, dar e greşit

de: Ioana Bucur
19 02. 2024

Este prezentă pe masă de fiecare dată când mâncăm, însă, chiar și acum, depozitarea ei corectă dă multora bătăi de cap. Un brutar a dezvăluit care este locul în care să nu ții niciodată pâinea, dacă vrei să rămâna proaspătă cât mai mult timp. Multe gospodine fac aşa de teamă să nu se strice, fără să își dea seama că e greșit.

Ce spune un brutar

Aliment de bază, ce nu lipsește din casele românilor din toate colțurile țării, sub diferite forme și rețete, pâinea este, fără doar și poate, unul dintre produsele pe care le consumăm zilnic, în cantități mari. Cu toate astea, depozitarea ei corectă le dă multor gospodine bătăi de cap.

De câte ori nu ți s-a întâmplat să desfaci punga cu pâine și să descoperi pete de mucegai, înainte ca data de expirare trecută pe ambalaj să se apropie? Din dorința de a evita risipa, oamenii au început să caute soluții, iar cele mai multe se găsesc pe internet. Așa s-a ajuns să se creadă că, de fapt, cel mai bun loc în care să ținem pâinea este frigiderul. Specialiștii au altă părere.

Care este locul în care să nu ţii niciodată pâinea

Randy George, brutar profesionist, proprietarul Red Hen Baking în Middlesex, din statul american Vermont, susține că popularul sfat este doar un mit și că, în realitate, frigiderul este locul în care să nu ţii niciodată pâinea.

„Interiorul frigiderului este un mediu uscat”, a explicat Randy George. În condițiile în care umezeala din miezul pâinii este un element ce contribuie mult la textura plăcută și îi dă gustul specific, păstrarea pâinii într-un mediu uscat nu va face decât să accelereze procesul de învechire. „Dacă vrei ca pâinea ta să reziste cât mai mult posibil și să nu se usuce, nu o ții la frigider.”

„Dacă intenționați să vă mâncați pâinea în câteva zile (pentru pâini cu crustă tare, tip brutărie) sau într-o săptămână (pentru pâinea în pungi), păstrați-o pe blatul din bucătărie”, a explicat brutarul.

Te-ar putea interesa și: Care este diferenţa dintre pâinea integrală şi pâinea neagră. Mulţi le consumă pentru că ştiu că sunt sănătoase, care este adevărul

Foto: Profimedia

Trucul specialistului

Pâinile cu coajă tare nu trebuie lăsate în pungi de plastic, pentru că umezeala formată va înmuia imediat crusta crocantă. Brutarul și-a dezvăluit propria tehnică, în cazul pâinii de casă:

„Așezați partea tăiată a pâinii pe blat sau pe un fund de lemn, astfel încât doar părțile acoperite de coajă să aibă contact cu aerul. Veți vedea că astfel, pâinea rămâne proaspătă mai mult timp”.

Te-ar putea interesa și: Reţeta de pâine fără frământare care a devenit virală în România. Se face repede, iar gustul e genial