Locul în care benzina a ajuns să fie mai ieftină decât apa. Motivul pentru care costă atât de puţin

de: Sabina Anastasia
15 12. 2023

În timp ce autoritățile europene și occidentale se confruntă cu tensiuni privind prețurile combustibililor, există un loc în lume în care benzina a ajuns să fie mai ieftină chiar și decât apa. Și se ieftinește pe zi ce trece pentru cei care au dolari. Motivul pentru care a ajuns să coste atât de puțin.

Benzina din Cuba, un chilipir în comparație cu alți combustibili

Benzina din Cuba, deja una dintre cele mai bune chilipiruri din lume, se ieftinește pe zi ce trece pentru cei care dețin dolari americani. Moneda peso locală continuă să prezintă o valoare în scădere față de dolarul american, a anunțat agenția de presă Reuters.

Benzina cu cifra octanică 94 se vinde în Cuba cu 30 de pesos, echivalentul a 11 cenți pe litru, respectiv 42 de cenți pe galon, raportat la cursul de schimb actual de pe piața neagră. Este unul dintre cei mai ieftini combustibili din întreaga lume, potrivit informațiilor înregistrate în baza de date Global Petrol Price.

Cât costă jumătate de litru de apă îmbuteliată în Cuba

Benzina din Cuba a ajuns să fie chiar mai ieftină decât apa. Spre comparație, jumătate de litru mediu de apă îmbuteliată în țara amintită prezintă un preț ce poate varia între 100 și 200 de pesos. Cu alte cuvinte, costul este de peste zece ori mai mare decât pentru aceeași cantitate de benzină.

Te-ar putea interesa și: Șoferii români, arși la buzunare în 2024. Crește prețul la benzină și motorină, totul pleacă de la accize

Cum s-a ajuns la un preț atât de mic la combustibilul din țara comunistă

De la începutul revoluției de către fostul lider Fidel Castro, Cuba, țară condusă de comuniști, a subvenționat combustibilul pentru o perioadă de zece ani. Între timp, dolarul american, pe care cubanezii îl câștigă în principiu priin remitențe sau prin turism, a crescut în valoare.

Dolarul american a suferit o majorare de la 170 de pesos, moneda locală din Cuba, atât cât era în urmă cu un an de zile, la 170 de pesos pe piața neagră. Această valoare crescută a fost înregistrată pe piața neagră marți, 12 decembrie 2023.

Te-ar putea interesa și: Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu l-a spionat pe Fidel Castro. Ce spunea liderul cubanez despre român

Un cubanez cu salariul minim pe economie nu își permite să facă plinul la rezervor

Creșterea valorii dolarului american a oferit deținătorilor săi mai multă putere de cumpărare pentru bunuri precum benzna. Pe de altă parte, pentru un cubanez care trăiește numai cu moneda locală pesos, să își umple rezervorul cu o cantitate medie de combustibil înseamnă enorm.

Un salariu minim lunar în Cuba este de 2.100 de pesos. Alimentarea unei mașinii cu o cantitate mede de combustibil costă mai mult de jumătate din venitul financar minim primit pe lună.

Cuba importă cea mai mare parte a țițeiului său, mai ales din statele Mexic și Venezuela. Prețurile foarte ieftine de aici sunt însă mai scumpe decât cele din țară precum Iran, Libia și Venezuela, care dețin rezerve semnificativ de mari de petrol.