Locul din România unde găsești primul „copac inteligent”. Ce face, de fapt, pentru sănătatea omului
Poate puțini români știu, dar la noi în țară se găsește primul ,copac inteligent’. Poluarea devine o problemă din ce în ce mai mare în lume, mai cu seamă în orașele mari unde locuiesc mai multe persoane. A fost plantat în România primul copac ce vine în ajutor în acest context. Unde se află și cum arată? El are mari beneficii pentru sănătatea oamenilor. Iată unde poți să îl găsești!
Orașul din România unde este primul ,copac inteligent’: ce beneficii are?
Poluarea este o problemă din ce în ce mai mare peste tot în lume, mai cu seamă în orașele în care locuiesc multe persoane. Poate puțini știu, dar la noi în țară a fost plantat primul ,copac inteligent’. Aerul curat este greu de găsit în zilele noastre, lucru care i-a făcut pe specialiști să vină cu soluții. România are primul ,copac inteligent’.
Mai exact, acesta se găsește în Brașov, iar autoritățile îl testează chiar în cursul acestor zile pe unul din cele mai aglomerate bulevarde. Acesta are un sistem inteligent de purificare a aerului și de filtrare datorită bio-tehnologiei City-Tree. Deși este doar unul momentan, el are o capacitate de filtrare cât pentru 275 de arbori vii la un loc.
De asemenea, copacul inteligent a fost conceput și pentru un plus de design a zonei și se integrează perfect în locul unde a fost amplasat de primărie. El reușește să absoarbă particule în suspensie și oxizi de azot și CO2, ulterior eliberează oxigen.
Acesta va fi irigat, automatizat și alimentat cu substanțe, dar va fi și monitorizat tot timpul cu ajutorul tehnologiei Internet of Things (IoT). Copacul le oferă oamenilor un aer mult mai curat datorită posibilității de filtrare. Pereții mușchilor reușesc și să producă un efect de răcire a zonei cu ajutorul sistemului de ventilație, lucru de folos în special în această perioadă.
,,În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5”
România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa în cursul anului trecut. Concentrațiile de PM2.5 au fost mai mari în Europa de Sud și de Est decât în Europa de Nord și de Vest.
Tendința este deosebit de pronunțată în timpul iernii, atunci când țările cu dependența mare de energie pe bază de cărbune au cele mai mari fluctuații.
“În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe rețele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului.
În București doar una din cele 6 stații oficiale monitorizează praful fin, și acea e amplasată la periferia orașului, pe malul lacului Morii” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.