Locul din România lăsat în paragină, plin cu deșeuri periculoase. Oamenilor le este teamă să se apropie
Ruinele combinatului siderurgic ce se află în Hunedoara ocupă peste 100 de hectare de pământ. Unele terenuri au rămas contaminate cu deșeuri deosebit de periculoase pentru mediu, dar și pentru oameni. Sute de clădiri au fost puse la pământ de către firmele de demolări în anii 2000.
Locul este lăsat în paragină
Construcții uriașe, unele ajungând la înălțimi de zeci de metri, au fost demolate și prefăcute în munți de moloz. Fierul și materialele rămase ce au putut fi valorificate au fost luate, însă terenul a devenit inutilizabil, rămânând în paragină. Toată zona este împânzită de piloni de fier-beton ce ajung la mare adâncime. De asemenea, se găsesc bucăți de ziduri, de acoperișuri și pereți sfărmați ale fostelor secții uzinale.
20 de hectare de teren din zona fostelor Uzine și a vechiului combinat siderurgic al Hunedoarei au fost ecologizate până în prezent. Restul terenului se află în administrarea Eco Sid. Este o societate ce se află în subordinea municipalității din Hunedoara. În ultimul deceniu, suprafața de peste 100 de hectare a intrat într-o nouă etapă de transformare. Vegetația a crescut cât zidurile dărâmate, iar animalele sălbatice și-au găsit o nouă casă unde nu sunt deranjate de oameni. Cu toate acestea, au rămas câteva locuri periculoase ce se întind pe întinderea vastă. Sub toate ruinele se află hidrocarburi, substanțe toxice și inflamabile. Câteva locuri de acest gen au fost marcate de către autorități.
Deșeuri la fiecare pas
Locuitorii au „ajutat” și ei la denaturarea zonei. Tonei de gunoi au fost aruncate în această zonă. Garda de Mediu Hunedoara a efectuat mai multe controale și a amendat Eco Sid. Reprezentanții Primăriei susțin că au încercat să oprească transformarea fostei platforme industriale într-o hală de gunoi. Iar, în același timp, să prevină și provocarea incendiilor.
„În ce priveşte măsurile de prevenire a unor incendii de vegetaţie în zona platformei Ecosid, Primăria municipiului Hunedoara a dispus Poliţiei Locale întocmirea şi respectarea unui plan zilnic de patrulare în zonă, pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Din fericire, în ultimul an şi jumătate, nu s-au mai înregistrat incendii pe platforma Ecosid”, a informat Ciprian Iancu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.
Reprezentanții instituției susțin că au în plan trei proiecte ce vor ajuta la ecologizarea suprafeței. Unul dintre cele trei are în vedere transformarea a 8,7 hectare de teren abandonat, într-o grădină urbană.
„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 100 de hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro.