Locul din România în care o casă costă 500 de euro. Peisajul e superb, satul are mare potenţial turistic

de: Ștefan R. Apostol
24 02. 2023

În ultima perioadă s-a tot scris de orășele, comune sau sate din Spania și Italia, unde o casă veche a ajuns să fie vândută pe bani puțini, de la 1 euro și până la 500 de euro. Dar, iată că și în România există locul în care o casă costă 500 de euro. Peisajul e superb, satul are mare potenţial turistic, dar din păcate aici au ajuns să locuiască nu mai puțin de 7 suflete. Citește mai departe și află care este locul din România în care o casă costă 500 de euro.

Turist în țara mea! Locuri cu peisaje superbe și potențial turistic

Dacă-ți place să călătorești și să descoperi lucruri noi în România, locuri despre care poate nu ai auzit niciodată, d-apăi să mai știi că și există, atunci te poți numi „turist în țara mea!”. România are încă locuri și zone care nu au fost încă invadate de tehnologia zilelor în care trăim, de gălăgia și praful traficului aglomerat, și unde totul este parcă din alt timp, înghețat cumva.

Încă mai există și păduri spectaculose unde animalele sălbatice își duc zilele, fără a fi vânate sau gonite din habitatul lor pentru a invada străzile micilor orașe, căutând prin gunoaie ceva de mâncare. Sunt mulți cei care încă nu știu de aceste zone, iar asta nu este neapărat o vină, ci doar o lipsă de interes în a-și cunoaște aceste superbe locuri cu peisaje de poveste și cu un imens potențial turistic ecologic.

Deși s-a încercat la un moment dat să se promoveze acest tip de turism prin care românii să ajungă să-și cunoască mai întâi țara, și apoi să chelturie mii de euro pe stațiuni luxoase din insule exotice, realitatea a demonstrat că banii investiți au fost cam degeaba.

Paradoxul acestui ținut este că, deși trăim zilnic cu tehnologia la îndemână, alergăm pe șosele cu mașini de sute de mii de euro, și poluăm în acest timp totul, încă mai sunt locuri izolate de lume, fără lumină, fără tehnologie, unde oamenii reușesc cumva să trăiască, să se gospodărească și să fie verticali în fața oricui, numai cu mijloace arhaice, și asta dă o notă de originalitate și un alt parfum României, dar pentru cât timp?

Vezi și: Orașul din România care este pe lista locurilor de văzut în 2023. Topul apărut în străinătate

Gherdeal, locul din România în care o casă costă 500 de euro

Prin periplurile turistului român se numără și acest sat, undeva într-un colț de țară, și uitat de timp și lume. Gherdeal, locul din România unde o casă costă 500 de euro, a ajuns astăzi un vestigiu al trecutului, unde mai locuiesc doar șapte suflete, și acelea trecute deja de vârsta la care ar mai putea schimba ceva.

Dacă vrei să ajungi în Gherdeal, locul din România unde o casă costă 500 de euro, va trebui să mergi spre Făgăraș, străbătând cei 244 de kilometri în aproximativ 4 ore, iar de aici mai ai cam 37 de kilometri până la Gherdeal. Intri pe drumul dinspre Cincu spre satul Gherdeal, iar peisajul de aici ar trebui să te determine să oprești mașina, să taci și să admiri, dar ai o țintă de atins, așa că pornești mai departe.

Odată întrat în sat te va izbi liniștea, o liniște aproape apăsătoare, iar motivul este că, așa cum spuneam, azi în Gherdeal, satul din România unde o casă costă 500 de euro, mai locuiesc doar 7 bătrânei care-și duc traiul cum pot și care spun „,Au plecat, mânca-i-ar amarul, toți. Mai suntem trei sași și patru români.” Satul, la origini un sat săsesc, este gol astăzi după ce aproape toți locuitorii de origine săsească lua drumul Germaniei, lăsând în urma lor tot ceea ce agonisiseră până atunci.

„Aici, o casă costă cam 20 – 24 de milioane de lei vechi. N-a mai rămas mare lucru din ele. Oamenii au plecat, mânca-i-ar amarul. Pe atunci era un sat frumos și bine populat.

Sașii au plecat în Germania sau în Austria, cei care au rămas și-au făcut un rost pe la oraș. Acum este aproape pustiu și cei mai mulți locuitori au peste 60 de ani.”, spun sătenii.

Dar, că tot vorbeam de paradoxul României, aici există o pensiune, proprietarul acesteia fiind un român de origine săsească care locuiește în Germania, construită pe locul unde au existat șase case, cu alte cuvinte afaceristul a cumpărat jumătate din sat pentru a-și deschide această afacere. Dacă îi aduce sau nu profit, nimeni nu știe exact, dar pensiunea „La tei” tronează peste jumătate de satul Gherdeal, satul din România unde o casă costă 500 de euro.

Concluzie

Octavian Paler spunea într-una din poeziile sale că „Paradoxul vremurilor noastre în istorie este ca avem: cladiri mai mari, dar suflete mai mici; autostrazi mai largi, dar minti mai înguste. Cheltuim mai mult, dar avem mai putin; cumparam mai mult, dar ne bucuram mai putin.”

Se potrivește de minune, inclusiv în Gherdeal, satul din România unde o casă costă 500 de euro, având în vedere că autoritățile cheltuie milioane pe alte lucruri decât pe revigorarea unor zone și locuri istorice și cu potențial imens turistic.

Sunt niste vremuri în care sunt prea multe vitrine, dar nimic în interior!