Locul din România care rivalizează cu Sighişoara. Este un sat de o frumuseţe aparte, puţini turişti ajung aici

de: Ștefan R. Apostol
04 02. 2024

Vă propunem în acest final de weekend un nou articol, în ciclul „Turist prin țara mea!”, și vă propunem să descoperiți locul din România care rivalizează cu Sighişoara. Este un sat de o frumuseţe aparte, și, din păcate, puţini turişti ajung aici.

”Turist prin țara mea!” spre locul din România care rivalizează cu Sighişoara

Dacă te-ai urca acum în mașină și ai pleca spre destinația despre care discutăm azi, și anume locul din România care rivalizează cu Sighişoara, ai avea de mers aproxiamtiv 4 ore, pe o distanță de 240 de kilometri. Deja drumul spre Sighișoara îl știi, așa că nu ar fi o problemă. Ba mai mult de-atât, destinația noastră se află înainte de celebrul oraș medieval, și cu siguranță că ai trecut pe aici, dar nu ți-ai dat seama.

Citește despre: Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Românii nu îl vizitează, dar turiștii sunt uimiți de ce găsesc acolo

Situat în județul Mureș, orașul despre care discutăm azi, este la fel de vechi ca și Sihișoara, prima datare fiind undeva pe la anul 1308, fiind un oraș populat de secui, și rivalizând în mod direct cu Sighișoara.

După Recenspmântul din 2021 aici locuiesc astăzi puțin peste 1500 de locuitori.. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și aflp care este locul din România care rivalizează cu Sighişoara

Saschiz, o comună mică, dar spectaculoasă

Rivalizând în acele vrremuri cu capitala sașilor, Sighișoara, cum era recunoscut, Saschiz și-a păstrat și astăzi aerul medieval, în aceeași măsură ca și orașul rival. Odată ajuns aici vei descoperi una din cele mai vechi construcții ale orașului, și anume turnul principal al cetății, refăcut în 1677, având ca model celebrul Turn cu ceas din Sighișoara.

Află despre: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa

Tot aici, pe fundația unei vechi cetăți romane, se costruia o biserică fortificată, consturită de locuitori în cinstea regeului Ștefan al Ungariei, și care este datată în anul 1493. Aici se mai găsesște și Cetatea Țărănească din Saschiz, construită într secolele XIV-lea și al XV-lea, de secui, având la acel moment ziduri înalte de aproape 9 metri.

Comuna este de o frumuseţe aparte

Ruinele fortăreței din secolul al XIV-lea se află în vârful unui deal care domină satul. Împreună cu alte cinci sate cu biserici fortificate, precum cele de la Prejmer, Viscri, Dârjiu, Câlnic și Valea Viilor, Saschiz a fost înscris pe lista UNESCO a siturilor din Patrimoniul Mondial în 1999.

Saschiz, este și astăzi un centru istoric de tâmplărie și pictură, devenit cunoscut în secolul al XVIII-lea pentru ceramica sa de culoare albastru-metalic. Activitățile economice de astăzi includ agricultura, prelucrarea lemnului și turismul.

Deși Saschiz păstrează o aromă secuiască distinctivă, locuitorii sunt acum predominant români, dar numărul locuitorilor a scăzut, așa cum spuneam anterior.

Vezi și: Locul din România care atrage zeci de mii de turiști. Este de o frumusețe ireală și vara și iarna

De la peste 2.000 de locuitori, cât avea comuna în 2005, astăzi au mai rămas 1.500 de locuitori.