Locul din România care pur și simplu îți taie respirația. Simți că atingi cerul cu mâna, este spectaculos

de: Cătălina Burghelea
23 07. 2022

Tânjești după o escapadă în mijlocul naturii, unde să nu te invadeze grijile cotidiene? România dispune de multe astfel de locuri, însă unul este cu totul aparte. Aici, cerul se uneşte cu pământul datorită celor 500 de trepte care te duc mai aproape de astre. Simți că atingi orizontul cu mâna, atât de spectaculos este! Zona se află în Moldova și are o scară unică în țara noastră.

Destinația din România desprinsă parcă din povești

Unul dintre cele mai superbe trasee montane din țară este cel către Vârful Toaca din Munții Ceahlău. Dacă te-ai săturat de stațiunile din Constanța sau să stai ore în șir în aglomerația de pe Valea Prahovei, atunci Moldova poate fi varianta ideală pentru tine.

Ca să ajungi în vârf, trebuie să urci pe o scară care însumează peste 500 de trepte și circa 60 de tronsoane a câte trei metri lungime. Efortul merită, la final vei avea în fața ochilor o panoramă ce-ți taie respirația (vezi VIDEO mai jos).

„Scara spre Cer” din vârful munților

Peste 500 de trepte ai de urcat până pe Vârful Toaca. Situat la o altitudine de 1904 metri, este al doilea ca dimensiune după Vârful Ocalașul din masivul Ceahlău. Deși nu este cel mai înalt, experiența vizuală va fi de neuitat datorită formei sale piramidale. Aici se află și stația de meteorologie cu același nume.

Foto Facebook

Scara, care este unică în România, pornește de la altitudinea de 1771 metri și ajunge la 1893 de metri. Sutele de trepte sunt pe cât de spectaculoase, pe atât de anevoioase. Ce-i drept, trebuie să ai ceva condiție fizică pentru a le urca. Turiștii care au fost deja pe Vârful Toaca spun că merită efortul. Ai ocazia să te simți buricul pământului, drumul ajungând să aibă numele de „Scara spre Cer”.

Fenomen optic unic în țara noastră

Traseul începe de la Parcul Național Ceahlău. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și ambiție, deoarece până la Vârful Toaca din Masivul Ceahlău faci trei ore. Pentru momentele în care vrei să-ți tragi răsuflarea, există pe drum câteva obiective turisitice: Cabana Dochia și Cabana Fântânele. Luna perfectă pentru o astfel de drumeție specială este august, aici apare „piramida holografică”, fenomenul vânat de toți fotografii.

An de an, Ceahlăul devine destinaţia multor români atraşi de un fenomen optic straniu, dar unic. Doar în ziua de 6 august, la răsăritul soarelui, apare piramida spaţială sau holografică, o fantastică imagine tridimensională care se vede de pe Vârful Toaca.